Криптирани чатове и куриерски услуги: Как пандемията промени търговията с наркотици

Криптирани чатове и куриерски услуги: Как пандемията промени търговията с наркотици
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.06.2021
  • Share:

Пандемията разбърка плановете на всички и обърна с краката нагоре целия бизнес свят. Редица индустрии бяха тежко засегнати и трябваше да се борят за оцеляване, трансформирайки начините, по които изкарват пари.

 

По същия начин, по който законният бизнес трябваше да се адаптира към тази нова ситуация, мигрирайки голяма част от дейността си онлайн, така и глобалната пандемия принуди криминалния контингент да се приспособява към коронавируса и локдауните.

 

Засегнати бяха и европейските наркотрафиканти и дилъри на наркотици. Но за разлика от други те са успели доста бързо да влязат в крак с новата ситуация.

 

Специален доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) за 2021 г. показва как точно престъпният свят и криминалните групи, занимаващи се с търговия с дрога, са успели да оцелеят през пандемията

 

"Изглежда, че производството на наркотици и трафикът са се адаптирали бързо към ограниченията, свързани с пандемията, като видяхме малко доказателства за някакви големи смущения в доставките", отчитат авторите на доклада.

 

Според тях мерките за социално дистанциране може да са повлияли на търговията с наркотици на дребно, но изглежда това е довело до по-широко възприемане на нови технологии за улесняване на разпространението на дрога. А това, на свой ред, е много възможно да е ускорило тенденцията, която експертите наблюдават през последните години - все по-голямо влияние на дигиталния елемент в пазара на наркотици.

 

Авторите на изследването установяват още, че трафикантите са се приспособили към ограниченията за пътуване и затварянето на граници, което е довело до промени в маршрутите и методите, по които прекарват незаконните си товари.

 

Така в момента те разчитат много повече на контрабанда чрез интермодални контейнери и търговски вериги за доставки, а не обикновени "мулета" - хора, които по един или друг начин пренасят известно количество дрога в телата си.

 

Другата важна промяна по време на локдауните в различните държави от континента - дилърите на наркотици и купувачите са увеличили използването на услуги за криптирани съобщения, както и легални куриерски услуги за доставка на пратки по домовете.

 

Изследването достига до интересен извод - въпреки всички ограничения за пътуване, за целия период на локдауните не е липсвал продукт за нелегален пренос. Въпреки че през 2019 г. бяха иззети рекордните 213 тона кокаин, Европа все още е наводнена от наркотици с висока чистота и сила на ефекта.

 

Една от причините за това е фактът, че действащите на континента организирани престъпни групи са засилили сериозно производството си директно в Европа, за да избегнат тези нови мерки за борба с трафика, става ясно от доклада на EMCDDA.

 

"Увеличеният брой открити съоръжения и производството на по-широк спектър от наркотици отразяват увеличаването на усилията на престъпните групи да произвеждат наркотици по-близо до потребителските пазари, за да избегнат мерките за борба с трафика на дрога", се казва в доклада.

 

"Тази промяна носи със себе си заплахи за местната среда, както и допълнителни рискове за здравето на хората, употребяващи наркотиците", добавят още авторите на изследването.

 

От EMCDDA установяват също така, че европейските наркотрафиканти и производители на наркотици не се занимават само със традиционните "опори" на индустрията като канабис, кокаин и хероин, но и с около 400 нови психоактивни наркотични вещества, които са били открити на пазара през 2019 г.

 

"Мощните нови синтетични канабиноиди и нови синтетични опиоиди продължиха да се появяват, създавайки здравни и социални заплахи", се казва в доклада. Най-тревожното е, че е установено, че в момента такива нелегални вещества са най-разпространени сред непълнолетните тийнейджъри на възраст 15-16 години.

 

Други наркотици, като метамфетамините, също бележат ръст в разпространението си на пазара в традиционно силните си територии.

 

"Употребата на метамфетамин в Европа в исторически план е била ограничена до Чехия и отскоро Словакия, където тя представлява голям дял от вредите, свързани с наркотиците", обясняват от EMCDDA.

 

Сега всяка година в Европа се откриват по-малки и мащабни лаборатории, а големи количества метамфетамин се прехвърлят през ЕС на други пазари, главно заради сътрудничеството между европейски и мексикански престъпни групи, се казва в доклада.

 

От EMCDDA заключват в извод, че и сега Европа остава ключов пазар не само за местните производители на наркотици, но и за картелите и трафикантите от Латинска Америка, Северна Африка, Източна Азия и извън нея. А пандемията от коронавируса с нищо не им е попречила на бизнеса на престъпните групи.

 

Всичко това изисква от полицейските органи в Европа да работят много по-синхронизирано, ако искат да се справят с тази заплаха.

 

В един момент, когато криминалният свят пренебрегва границите, а мрежата от бизнеси, интереси и активни групи дори излиза извън рамките на ЕС, няма как вече срещу нея да се работи на парче в отделните държави.

Войната срещу наркотиците трябва да се промени драстично, иначе ще я загубим завинаги.

Станете почитател на Класа