«Русия едва не получи най-скоростния самолет в света»

«Русия едва не получи най-скоростния самолет в света»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.06.2021
  • Share:

През 2018 г. военните ведомства на САЩ и Швеция разсекретиха информация за инцидента със самолета SR-71 Blackbird, станал близо до границите на СССР преди 31 години. Американски стратегически разузнавателен самолет се поврежда по време на шпионската мисия Baltic Express (Балтийски експрес) и е ескортиран от шведски изтребители до датската граница.

 

През 2018 г. малко известен епизод от последните дни на Студената война беше окончателно разсекретен и публично достъпен, а четирима шведски пилоти получиха медали на американските военновъздушни сили за своите действия през юни 1987 г.

 

"Русия едва не получи най-скоростния самолет в света"

 

Екипажът на американския свръхзвуков стратегически разузнавателен самолет SR-71 Blackbird, известен с по-малко завоалираното име „шпионски самолет“, беше натоварен със задачата да наблюдава постоянно границите на Съветския съюз. Самолетът извърши множество полети над международните води на Балтийско море, за което следваният от самолета маршрут по време на мисията получава кодовото име „Балтийски експрес“.

 

"Русия едва не получи най-скоростния самолет в света"

 

 

Ефективността на SR-71 беше постигната чрез използване на камери с висока разделителна способност, които направиха възможно заснемането на изображения на ключови руски бази по руското крайбрежие от големи височини. Един от „изкусителните“ обекти за наблюдение беше Северният флот на ВМС на СССР, разположен целогодишно на Колския полуостров край Мурманск, който пилотите на SR-71 снимаха от въздушното пространство над международни води, това постоянно предизвикваше недоволството на Съветски съюз.

 

СССР обаче на практика получи шанс за реванш, когато на 29 юни 1987 г., летящият по маршрута на Балтийския експрес в шведското въздушно пространство самолет, претърпя отказ на двигател. В съответствие със стандартната процедура самолетът се спусна на височина от около 800 метра, където веднага бе посрещнат от четири шведски реактивни самолета Saab 37 Viggen, които го ескортираха от шведска територия, докато не го посрещнаха самолетите на американските ВВС.

 

Въобще не можеше да става и дума за нарушаване на въздушното пространство. Нещо повече, ако самолетът случайно влезеше във въздушното пространство на СССР, това би се превърнало в пълна катастрофа за САЩ. Никой повече нямаше да е в състояние да се приближи благополучно към повредения самолет.

Шведите всъщност предотвратяват конфликта между две свръхдържави и вероятно международен инцидент.

 

Петя Паликрушева

 

 

 

Станете почитател на Класа