Китай започва изграждането на първия малък модулен реактор в света

Китай започва изграждането на първия малък модулен реактор в света
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.07.2021
  • Share:

Китай във вторник започна изграждането на първия в света малък модулен ядрен реактор (SMR), Linglong 1, съобщи Синхуа.


Проектът, разработен от Китайската национална ядрена корпорация, е базиран в атомната електроцентрала Чанцзян в южната провинция Хайнан и представлява "огромно постижение на независими иновации", след Hualong 1, ядрен реактор трето поколение национално производство, според агенцията.


За разлика от традиционната технология за ядрената енергетика, този малък реактор под налягане се характеризира с миниатюризация, висока безопасност, кратък период на строителство и гъвкаво внедряване.


В допълнение към производството на електричество, Linglong 1 ще може да изпълнява множество задачи в областта на ядрената енергия, като например осигуряване на централно отопление или охлаждане, промишлено производство на пара, обезсоляване на морска вода, експлоатация на петрол и други.


Реакторът ще има мощност за генериране на енергия от 125 000 киловата. След приключването на проекта годишното производство на електроенергия ще достигне 1 милиард киловатчаса, достатъчно за задоволяване нуждите на 526 000 жилища, съобщава вестник Global Times.


Енергията, генерирана от Linglong 1, може да бъде приложена към индустриални паркове, острови или зони за добив. Реализацията на проекта ще спомогне за значително намаляване на потреблението на изкопаеми енергийни източници в Китай и ще насърчи енергоспестяването и намаляването на въглеродните емисии.


Реакторът се разработва повече от 10 години. През 2016 г. Linglong 1 стана първият малък модулен реактор в света, одобрен от Международната агенция за атомна енергия (IAEA).

Станете почитател на Класа