Повече от 70 загинали при най-масовите протести в Южна Африка

Повече от 70 загинали при най-масовите протести в Южна Африка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.07.2021
  • Share:

Най-малко 72 души загинаха и над 1200 бяха арестувани в Южна Африка през последните дни на най-масовите протести в страната от години, които се израждат в грабежи и бунтове, предаде Ройтерс, позовавайки се на Южноафриканската полицейска служба (SAPS).


Протестите започнаха в петък след влизането в затвора на бившия президент на Южна Африка Джейкъб Зума, който беше осъден на 15 месеца за отказ да сътрудничи на съдебно разследване по предполагаемите случаи на корупция, в които вероятно е участвал по време на президентството си 2009 и 2018 г. В понеделник Зума обжалва присъдата си пред Върховния съд на Южна Африка и процесът беше отложен за неуточнена дата.


Размириците се подхранват и от широко разпространения гняв заради трудностите, неравенството и бедността, които се усложняват от тежките социални и икономически ограничения, насочени към ограничаване на COVID-19.


Протестите, започнали в провинция Квазулу-Натал, където е роден Зума, вече се разпространиха в най-големия град в страната Йоханесбург, както и в околната провинция Гаутенг и пристанищния град Дърбан.


Във вторник имаше сблъсъци с полицията. Според репортери на Ройтерс протестиращите хвърляли камъни, на което служителите реагирали с гумени куршуми. Армията беше разположена в засегнатите райони, за да помогне на полицията да контролира насилието.


Освен това някои протестиращи разграбиха или запалиха търговски центрове, складове и супермаркети в различни градове на страната. Много магазини и бензиностанции бяха затворени, както и фабрика за дрехи северно от Дърбан, чиито машини и материали бяха разграбени.


Размириците доведоха и до затварянето на някои центрове за ваксинация срещу коронавирус. Основните здравни услуги като разпространението на лекарства на хронично болни хора с туберкулоза, ХИВ и диабет също бяха засегнати от насилието.


Полицейският министър Бхеки Челе заяви, че „никакво нещастие или лични обстоятелства на хората не дават на някого право да плячкосва". Преди това полицията и президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса осъдиха насилието и призоваха гражданите " да изразят себе си в рамките на закона".


Междувременно Фондация Зума обяви във вторник, че няма да има мир в страната, докато бившият президент не бъде освободен от затвора. "Мирът и стабилността в Южна Африка са пряко свързани с освобождаването на президента Зума с незабавен ефект", написа органът в Twitter.

Станете почитател на Класа