Байдън поиска федерализиране на изборите

Байдън поиска федерализиране на изборите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.07.2021
  • Share:

Приветствайки избирането си през 2020 г. като върха на американската демокрация, президентът Джо Байдън нарече републиканците „вътрешни врагове на страната" и заяви, че техните закони за гласуване в щата са най-голямата заплаха за САЩ от Гражданската война насам.


Байдън осъди законите за целостта на изборите, приети от редица щати с мнозинство от републиканците през тази година, като „порочни и отвратителни опити за потискане и сплашване на гласоподавателите, приемащи буквално пагубни форми".


Той твърди, че републиканците се стремят да затруднят гласуването на американците и „подкопават" избирателния процес, като променят кой и как брои гласовете в отговор на „Голямата лъжа", че победата му на президентските избори през 2020 г. над сегашния президент Доналд Тръмп не е била честна. Байдън твърди, че всички резултати са потвърдени от множество преброявания и всички обвинения са чути и отхвърлени от повече от 80 съдии.


„Никога други избори не са провеждани под такъв контрол, при толкова високи стандарти. Голямата лъжа е точно това - голяма лъжа", заяви той.


Не споменавайки по име Тръмп, Байдън заяви, че оспорването на резултатите от президентските избори е неамериканско - въпреки че точно това направиха демократите през 2016 г., когато Тръмп спечели срещу Хилари Клинтън, като прокараха теорията за конспирацията Русиягейт.


Байдън напомни на публиката, че се е заклел в защита на САЩ от врагове "чужди и вътрешни", намеквайки, че вътрешните врагове са републиканците, които смеят да се съмняват в неговата легитимност и се застъпват за "потискане на избирателите".
Той обаче също така подкопа собственото си твърдение, че предполагаемите ограничения за гласуване са расистки, като заяви, че новите закони са "насочени не само към цветнокожите хора, а към избиратели от всички раси."


Казвайки на аудиторията от приветстващи демократи, че „светът ни следи", Байдън сподели, че е поставил на вицепрезидента Камала Харис отговорността за прокарването на два основни федерални закони за вота.


„Разполагаме със средства, просто ни трябва волята, волята да спасим и укрепим нашата демокрация. Направихме го през 2020 г.", заключи той.

Станете почитател на Класа