По пътя към световната тирания

По пътя към световната тирания
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.07.2021
  • Share:

Човечеството е поканено в посткапитализъм, където елитът ще управлява, а всички останали ще бъдат роби, поставени в дигитален концентрационен лагер

 

През 2020 г. излезе книгата „КОВИД-19: Голямото нулиране“, написана от ръководителя на Световния икономически форум (СИФ) Клаус Шваб в сътрудничество с френския футуролог Тиери Мюлер. Една от основните му идеи е приобщаващия капитализъм, тоест „включващ“, „универсален“ капитализъм. Предлага се това да стане основната идея на „Голямото нулиране“.

 

Различни политици, философи, политолози и икономисти подчертават различни аспекти на този социално-икономически модел, който трябва да замени съществуващия капитализъм, който може да се опише с думата „приобщаващ“.

 

Някой, спорейки за приобщаващия капитализъм, на първо място, обръща внимание на факта, че това е такъв „обновен“ капитализъм, в който няма да има бедни и обеднели. Други подчертават, че в такъв модел няма да има безработни. И въз основа на това основното внимание се обръща на рационалното (икономично) използване на ресурсите и опазването на околната среда.

 

Известно време Шваб не дава никакви остри, революционни изявления. Тези изявления последваха, когато започна така наречената „Пандемия с КОВИД-19“ и когато се чуха думите „Голямото нулиране“.

 

Ако внимателно анализирате всичко, което Шваб каза за новия модел на капитализъм, тогава в крайна сметка неговите предложения се свеждат до отказ от принципа за максимизиране на печалбите.

 

Идеята му обаче може да се тълкува малко по-различно: бизнесът трябва да осъзнае факта, че ерата на растежа на капитала е към своя край, средната печалба в много индустрии и на много пазари клони към нула. Необходимо е да се разсеят илюзиите, които все още витаят сред значителна част от бизнеса. По някаква причина в тази връзка си спомням думите на Джордж Сорос, който преди две десетилетия се пошегува: „Музиката свърши, но те все още танцуват“ (за погрешното поведение на някои участници на пазара след падането на акциите на индекса НАСДАК). Още по-добре е обаче да си припомним Карл Маркс, който формулира закона за тенденцията на лихвения процент да намалява преди век и половина и който каза, че в резултат на нарастването на техническата структура на капитала (т.е. изместване на труда от машини), нормата на печалба в крайна сметка може да падне до нула.

 

Затова Шваб реши да спаси капитализма, като го направи „приобщаващ“. Той заявява следното: „Целта на компанията е да привлече всички заинтересовани страни в съвместен и устойчив процес на създаване на стойност“. Всяка фирма, компания става "приобщаваща". Според него не държавата трябва да изгражда приобщаващ капитализъм, а приобщаващите компании. Що се отнася до държавата, тя трябва постепенно да бъде „погълната“ от тези най-приобщаващи компании. Най-просто казано, предполага се постепенно да се приватизира държавата от най-големите корпорации.

 

Инициативите от глобалния елит, наречени „приобщаващ капитализъм“, изглеждат парадоксални. В продължение на няколко века капитализмът съществува в свят, където царува принципът „Човек за човек е вълк“. В продължение на много поколения вълците на капитализма, свикнали да поглъщат слабите представители на фауната, са отгледани и узрели. И сега, неочаквано, вълците се събират и тържествено заявяват, че оттук насетне ще се хранят с трева. Трудно за вярване.

 

Някои обаче вярват в тази версия, наричайки инициативите на могъщите на този свят „революция отгоре“. Те също така вярват във възможността за съществуването на "приобщаващ капитализъм". Всъщност този капитализъм е димна завеса, покриваща плановете на световния елит да създаде такъв модел, който трябва да се нарече посткапитализъм. Може да се нарече и нов феодализъм или нова робска система. Настоящият елит е готов да се откаже от такива утвърдени „предразсъдъци” и „навици” като преследване на печалба, натрупване на капитал, завземане на монополни позиции на пазарите и прочее. Но това, от което тя при никакви обстоятелства няма да се откаже, е властта. „Голямото нулиране“ или „революцията отгоре“ се извършва с цел елитът да затвърди властта си.

 

По някаква причина си спомних кратка формула, която често се използва, за да обясни и опише процеса на унищожаване на СССР: „партийният и държавен елит на страната решиха да превърне властта си в капитал“. И сега, на глобално ниво, виждаме обратната картина: „световната олигархия реши да преобразува своя капитал в постигането на абсолютно световно господство“.

 

През декември 2020 г. беше създаден Съветът за приобщаващ капитализъм. Той се ръководи от Евелин де Ротшилд и папа Франциск. Съветът включва и ръководителите на много големи корпорации.

 

Представителката на клана Ротшилд каза: "Ние отговаряме на предизвикателството на папа Франциск да създаде по-приобщаваща икономика, която по-справедливо разпределя ползите от капитализма и позволява на хората да разгърнат пълния си потенциал." Папа Франциск от своя страна отговори: „Спешно е необходима икономическа система, която е справедлива, надеждна и способна да реши най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството и нашата планета. Изправихте се пред предизвикателството, търсейки начини да превърнете капитализма в по-приобщаващ инструмент за цялостно човешко благосъстояние. "

 

Според експертите президент на фондация "Форд" Дарън Уокър, президент на фондация "Рокфелер" Раджив Шах, както и изпълнителни директори на корпорациите „Виза“, „Мастъркард“, „Банк оф Америка“ и „Бритиш Петролиъм“ са близки до този "дует".

 

Марк Карни, специален пратеник на ООН за климата, също е сред „особено близките“. Няколко думи за него. Той не е толкова климатолог, колкото банкер. През 2008–2013 г. оглавяваше Централната банка на Канада. През 2013-2020 г. беше управител на Английската централна банка. Той се прочу с изявлението си на годишната конференция на Федералния резерв на САЩ в американския град Джаксън Хоул през 2019 г. По време на среща с ръководителите на централни банки от различни страни и ръководители на отдели на Федералния резерв на мястото на конференцията, Марк Карни предложи да се замени долара като световна резервна валута с нова цифрова валута. Тогава прозвуча много смело, почти като предизвикателство. Сега това изявление на Карни едва ли изненадва никого. Може да се предположи, че приобщаващият капитализъм ще бъде изграден с помощта на цифрови валути.

 

Официалният ръководен орган на Съвета е група, наречена "хранители" или "стражи“ (вид правителство). Тя включва 27 важни лица. Станали са "хранители“ и отговорни лица от организации, които не са свързани с бизнеса: Ангел Гурия - генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Шарън Бъроу - генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, Фиона Ма е щатски финансов министър на Калифорния. Някои виждат мистичното значение в броя на „пазителите“, равен на 27. В масонството 27-та степен е „главата на храма“, който следи всички членове на ордена стриктно да следват инструкциите и заповедите, произтичащи от най-висшите чинове на ордена.

 

Предприятията, които са представени в групата хранители, се оценяват на повече от 10,5 трилиона долара активи в управление, компании с пазарна капитализация над 2,1 трилиона долара и 200 милиона служители в 163 държави. Някои експерти вече сравняват финансовите резултати на този т.нар. „Глобален алианс“, с Билдербергския клуб.

 

Няма съмнение, че създаването на т. нар. „Глобален алианс“ от световния капитал е поредната „димна завеса“, предназначена да извърши „Голямото нулиране“ възможно най-бързо и ефективно, което ще направи настоящия световен елит господари на цялата планета.

 

 

Валентин Катасонов, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа