МВФ за предизвикателствата на сложния преход към виртуални валути

МВФ за предизвикателствата на сложния преход към виртуални валути
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2021
  • Share:

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че трябва да поеме основна роля, така че страните да могат да се възползват от предимствата и да управляват рисковете от цифровите пари.


В два документа, издадени в четвъртък, международната кредитна организация счита, че „трябва да поеме ролята на мониторинг, съветване и подпомагане на управлението на този сложен и мащабен преход към виртуални валути".


"В МВФ трябва да идентифицираме и да помогнем на страните да разрешат по-дълбоките политически предизвикателства и компромиси, които се появяват", се казва в изявление, подписано от Тобиас Адриан, главен финансов директор и директор по парични въпроси и финансови пазари, и Томазо Манчини-Грифоли , заместник-началник отдел „Парични и капиталови пазари".


За Фонда цифровите пари могат да направят плащанията по-достъпни, по-бързи и по-евтини, подчертава докладът, като добавя, че тези иновации вече са реалност и непрекъснато се разрастват: „Местен занаятчия може да получава плащания по-евтино от чуждестранни клиенти, в един миг. Голям финансов конгломерат може да урежда покупките на активи много по-ефективно. Приятелите могат да разделят сметки, без да носят пари. Хората без банкови сметки могат безопасно да спестяват и да създават истории на транзакции, за да получат микрокредити", илюстрират те.


В текста съветниците на фонда подчертават, че „цифровите пари трябва да бъдат регулирани, проектирани и осигурени така, че страните да поддържат контрол върху паричната политика, финансовите условия, откриването на капиталови сметки и режимите на обмен. Революцията на цифровите пари трябва да работи за всички и страните трябва да я ръководят, вместо да се ръководят от технологичните трансформации", казва МВФ.


Документът прави разлика се фокусира върху цифровите валути на централната банка, стабилните монети и електронните пари, а от друга страна - крипто активите, включително биткойн.


Що се отнася до последните, МВФ публикува изявление по-рано тази седмица, в което предупреждава, че „въпреки че някои държави планират да ги приемат като национална валута, това не е лесно, тъй като води до значителни рискове за макрофинансовата стабилност, финансова цялост, защита на потребителите и околната среда."

Станете почитател на Класа