Зомбитата атакуват Русия

Зомбитата атакуват Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.08.2021
  • Share:

Международният арбитраж под егидата на Постоянния арбитражен съд се произнесе по съществото на спора между “Юкос Капитал Сарл” и Руската федерация, присъждайки на бившата структура на групата ЮКОС обезщетение за 5 милиарда долара, включително лихви и съдебни разноски. Това се посочва в съобщението на холандския фонд “Юкос”, който управлява съдебни производства с цел спечелване и разпределение на обезщетения за ликвидацията на ЮКОС. Постоянният арбитражен съд в Хага обикновено не обявява резултата от арбитражното производство, което администрира. Решението в полза на “Юкос Капитал Сарл” е докладвано и от специализираното издание “Глобал Арбитрейшън Ревю”.

 

Юкос окончателно фалира през 2007 г., а в края на 2004 г. компанията загуби основния си производствен актив - “Юганскнефтегаз”. Причината за фалита на компанията беше сивата данъчна оптимизация и политическите амбиции на основните акционери на компанията. Г-н Ходорковски мечтаеше да преформатира Русия в парламентарна република и да стане премиер. По време на президентската надпревара рейтингът му е бил 1%. Фалитът на ЮКОС е извършен строго в рамките на закона. И дълго време миноритарните акционери биха могли да продават акции на ЮКОС на приемливи цени.

 

Нещо повече, през 2006 г. „Роснефт“ получи ключовите активи на ЮКОС, проведе Първично публично предлагане на акции за над 10 млрд. долара. Купувачите бяха инвестиционни фондове и стокови корпорации от цял свят. Тоест световната бизнес общност гласува за случая с пари. И много дълго бившите му основни акционери седяха тихо. Но след това започнаха да отправят искания към Русия за астрономически суми. Зомбитата се завърнаха от ада и атакуват Русия. Смешно е, че те предявяват претенции срещу Русия, а не срещу “Газпром” и “Роснефт”. Държавните компании също купиха активи на ЮКОС по абсолютно прозрачен начин и на справедливи цени минус дълговете на дъщерните дружества.

 

Действията на акционерите на ЮКОС и съдебните решения трябва да се разглеждат като санкции на Запада срещу Русия. Никой никога не плаща такива суми. Само военни репарации. Като се има предвид загубеният случай от 57 милиарда долара, Русия не се интересува колко повече губи. Тя няма търговски чуждестранни активи дори за 1 млрд. Долара. Русия, представлявана от Генералната прокуратура, има възможност да оспори както юрисдикцията, така и някои процесуални аспекти на арбитражното решение в гражданските съдилища на Швейцария още няколко години. В същото време Швейцария вече е заставала на страната на Русия в подобни случаи. Според Конституцията ние имаме приоритет на националното законодателство. Така че Русия, разбира се, няма да плати. А нападението срещу Русия ще продължи няколко десетилетия. Е, това е нещо като исканията на французите Москва да изплати облигациите на царските железници. Болшевиките се отказват от тях навремето. Спомням си една поговорка - зомбитата ще получат уши от мъртво магаре.

 

 

Александър Разуваев, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа