Какво е известно за преговорите във Венецуела между правителство и опозиция

Какво е известно за преговорите във Венецуела между правителство и опозиция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.08.2021
  • Share:

От седмици върви слух за възможен и окончателен диалог между правителството и венецуелската опозиция. Малко по малко основните участници в конфликта потвърждават информацията и предлагат своето участие. Все още обаче малко се знае.


Едно от предварителните споразумения, изискано от групата медиатори, оглавявана от Кралство Норвегия, е да се запази дискретност, така че политическите интерпретации на фактите да не замърсяват околната среда. Всички политически участници увериха, че диалогът ще се проведе през август.


Този месец е ключов, защото тогава трябва да бъдат окончателно избрани кандидатите на партиите за мегаизборите, които ще се проведат през ноември.


Междувременно за 8 август се свикват първични избори в управляващата партия, които ще бъдат отворени за целия избирателен списък. Стремежът е кандидатите да бъдат легитимирани от цялото избирателно население.


Опозицията, от друга страна, все още не е определила вътрешните си форми за избор на кандидати и дори не е известно дали всички течения ще участват.
При този сценарий може да се предположи, че опозицията ще се възползва от бързия диалог и споразумения, за да се опита да постигне в преговорите по-добри избирателни условия.


Напротив, отлагането на заседанията би благоприятствало правителството, което би могло да седне на диалог, когато вече има избрани свои кандидати в кампанията. При този ход опозицията ще има целия вътрешен натиск на своите регионални лидери, които искат да участват и изискват да се постигнат конкретни резултати, а след това да се избере метод, който им позволява да се представят с единни кандидати.


Досега всички политически участници приемат за даденост, че преговорите ще се проведат в Мексико. Това само по себе си може да е странно, защото президентът на тази страна Андрес Мануел Лопес Обрадор беше един от малкото на континента. не признали временната длъжност на бившия депутат от опозицията Хуан Гуайдо.


Мадуро потвърди участието на управляващите в срещата. От страна на опозицията може да се предвиди, че с изключение на на крайнодясната Мария Корина Мачадо, останалите трябва да присъстват.


Остава въпросът какво е накарало опозицията да признае необходимостта от диалог? Единствената причина опозиционният сектор да преговаря е финалната ситуация, която преживява междинният проект на Гуайдо.


Правителството постави ясни изисквания: прекратяване на санкциите и признаване на институциите и властите, които се опитаха да бъдат делегитимирани от дискурса на опозицията.


От своя страна опозицията представя два варианта в исканията.
1.На максималистите, които искат да се установи датата на следващите президентски и законодателни избори и които са на практика утопични, защото няма нищо, което да показва, че правителството е толкова слабо, че да приеме нещо подобно. Според конституцията на Венецуела следващите президентски избори ще бъдат през 2024 г., а парламентарните - през 2025 г.


2.На минималистите, като например изискване на основни условия за по-добро участие в мегаизборите през ноември.


След няколко неуспешни опита за преговори, Мексико изглежда дава някои благоприятни условия: няма толкова много международни стрели от страна на САЩ и регионалните избори са елемент на вътрешен натиск за опозиционните партии. Следователно има по-голям шанс за постигане на споразумение и политическа нормализация е все по-близо.

Станете почитател на Класа