Демократите със спринт се отдалечават от Куомо, след разследване за сексуален тормоз

Демократите със спринт се отдалечават от Куомо, след разследване за сексуален тормоз
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.08.2021
  • Share:

Американският президент Джо Байдън предложи губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо да подаде оставка, придържайки се към препоръката, която направи, когато, някога облагодетелстваният демократ, първоначално беше обвинен в сексуални нарушения от 11 жени.


Байдън изясни интензивните спекулации сред верните на партията, когато предложи на три мандата губернатора на Ню Йорк да напусне по време на пресконференция.


„Мисля, че трябва да подаде оставка", каза президентът, дори признавайки, че всъщност не е прочел доклада на главния прокурор на Ню Йорк, Летисия Джеймс, за разследванията за сексуален тормоз, които се натрупаха около Куомо от декември.


Още преди Байдън да посъветва Куомо, публикуването на доклада на Джеймс предизвика ново избухване на призиви от високопоставени демократи губернаторът да се оттегли. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумер и сенатор Кирстен Гилибранд (Ню Йорк) го призоваха да се оттегли, заявявайки "докладваните действия на губернатора са дълбоко смущаващи, неподходящи и напълно неприемливи". Кметът на Ню Йорк, Бил де Блазио, който никога не е бил голям фен на Куомо, също настоя той да подаде оставка.


Президентът Джо Байдън по-рано беше заявил, че ще подкрепи оставката на Куомо, ако разследването потвърди твърденията за тормоз, макар че някои се чудеха дали той не трябва да се въздържи да говори, поради възможността това да възобнови обсъждането на неговите обвинения в сексуални нарушения - няколко жени обвиниха Байдън, че ги докосвал неподходящо.


Председателят на Асамблеята Карл Хисти започна разследване за импийчмънт на Куомо по-рано тази година и обяви във вторник, че то ще бъде изпратено на членовете на Асамблеята и юридическия персонал с цел придвижването му напред. Генералният прокурор Джеймс, в доклада на нейния офис, отказа да даде препоръка дали Куомо трябва да бъде преследван.


След потвърждението на Байдън, че той ще подкрепи оставката на Куомо, председателят Хийсти потвърди, че депутатите ще приключат разследването за импийчмънт „възможно най-бързо". Той каза "губернаторът е загубил доверието на Демократичното мнозинство в Асамблеята и вече не може да остане на поста".


По-рано във вторник председателят на Конгреса, Нанси Пелоси, също призова за оставката на Куомо, което предизвика лавина от високопоставени членове на партията, изоставили губернатора, който някога е дори имал президентски амбиции.


Скандалът със сексуален тормоз далеч не е единственият, който виси около врата на Куомо в момента. Офисът на Джеймс също така установи, че здравното управление на Ню Йорк систематично подценява броя на смъртните случаи от Covid-19 в домовете за възрастни хора, което прави десетки хиляди жертви на институционална некомпетентност да изчезнат в продължение на поне пет месеца статистически хитрости.

Станете почитател на Класа