Испански изобретател произвежда вода „от нищото“ дори в пустинята

Испански изобретател произвежда вода „от нищото“ дори в пустинята
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.08.2021
  • Share:

Испанската компания Aquaer, базирана в Севиля, създаде линия машини, които извличат безопасна и питейна вода от атмосферата. Предназначена е за използване в сухи райони, където населението страда от остър недостиг на този ресурс.


Първият прототип е изобретен от Енрике Вейга, 82-годишен инженер, който е разработил тази технология през 90-те години по време на тежката суша, засегнала тогава Южна Испания, съобщават местните медии.


Това е електрически механизъм, подобен на този на климатик, който охлажда въздуха, докато кондензира и по този начин получава вода.


Въпреки това, за разлика от други генератори от този тип, изобретението на Вейгa е подходящо дори за пустинни условия, като произвежда същия ефект при температури до 50 градуса по Целзий и с ниво на влажност по-ниско от 10%.


Малко устройство, лесно транспортируемо с количка, е в състояние да генерира между 50 и 75 литра вода дневно, докато някои по-големи модели доставят до 5000 литра на ден.


През 2017 г. Нхат Вуонг, виетнамски бежанец, базиран в Швейцария, основава благотворителна организация, наречена Water Inception, за да донесе изобретението на Вейга на нуждаещите се и купува една от неговите машини, с капацитет от 500 литра на ден, за бежански лагер в град Триполи, Ливан.


„Целта е да се достигне до места като бежански лагери, които нямат питейна вода", каза Вейга, цитиран от Ройтерс, отбелязвайки, че устройствата му вече работят в няколко държави в Африка.


„В намибийските села, които посетихме, хората бяха изумени, не разбираха и питаха откъде идва водата. Идеята ни е не само да направим устройство, което да е ефективно, но и да го направим полезно за хората, които иначе трябва да ходят километри, за да донесат вода или да копаят кладенци", каза той.


На свой ред, Нхат Вуонг посочва, че следващата цел е да се съберат средства за осигуряване на панели за слънчева енергия на местата, където тези устройства работят, за да се сведе до минимум зависимостта от електроснабдяването, с грижа за екологичния аспект на инициативата.

Станете почитател на Класа