Проучване: Перу може да пострада от огромни цунами до 45 метра

Проучване: Перу може да пострада от огромни цунами до 45 метра
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.08.2021
  • Share:

Земетресение с магнитуд 8,9 в Перу може да доведе до най-високото цунами в южноамериканския Тихи океан, установи проучване на Чилийския университет.


Членовете на Програмата за сеизмичен риск на университета, в проучване, публикувано в списание Pure and Applied Geophysics, идентифицираха максималната сила, която земетресението може да достигне във всяка сеизмична лагуна на западния край на континента - Колумбия; Еквадор; север, център и юг на Перу; север и център на Чили.


Получените данни ще бъдат използвани за актуализиране на картите на риска и управлението на природните бедствия, според прес-съобщение от Чилийския университет.


Според изследването най-високото цунами в южноамериканския Тихи океан може да се случи в пристанищния град на Перу, Каляо с вълни между 25 и 45 метра.


В Еквадор, съседна държава, която също има достъп до Тихия океан, максималната височина на вълните би била 25 метра, ако се случи земетресение с магнитуд 8,6. В случая с Колумбия при земетресение с магнитуд 8,7 се изчисляват вълни от 20 метра.


Чилийските градове Арика, Икике и Валпараисо може да срещнат цунами с височина над 30 метра, според това проучване. Симулациите показват, че в Арика цунамито ще надхвърли 30 метра; в Икике те биха били между 35 и 40 метра, а във Валпараисо - между 30 и 35 метра.


В тази работа бяха оценени осем „сеизмични лагуни", които са областите, където се очакват големи земетресения, тъй като такива са се случвали в миналото на южноамериканското крайбрежие на Тихия океан.


С тези данни екипът, съставен от изследователи Мигел Медина, Себастиан Рикелме, Маурисио Фуентес и Хайме Кампос, симулира „максимално очакваното цунами чрез 200 вероятни сценария на всяко място", както те заявиха.


Изследването поддържа, че нивата на наводнения, когато се появят цунамита, се променят в зависимост от района и зависят както от големината на сеизмичното движение, така и от други фактори, свързани с наклона по крайбрежието и географските особености.


Експерти казват, че тези резултати са близки до реалните сценарии, като се вземе за ориентир земетресението в Япония през 2011 г., където цунамито достига над 40 метра височина.

Станете почитател на Класа