Мадуро представи подробности от дневния ред на диалога с гуайдистката опозиция

Мадуро представи подробности от дневния ред на диалога с гуайдистката опозиция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.08.2021
  • Share:

Президентът на Венецуела Николас Мадуро даде някои подробности за процеса на политически диалог, който неговата администрация провежда с радикалното крило на опозицията, ръководено от Хуан Гуайдо.


Мадуро обяви тази неделя в Каракас, че „в дневния ред на този политически диалог за мир са разгледани седем заглавия, които в момента се обсъждат, за да бъдат финализирани в следващите няколко дни, датата и мястото на срещата".


В този смисъл Мадуро коментира този нов процес на диалог, с подкрепата на Мексико, което се предложи като място за провеждане на тези преговори, предложение, което датира от февруари 2019 г., когато вътрешният конфликт във Венецуела беше радикализиран.


„Правителството на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор предложи на Мексико и ние имаме пълната подкрепа на Мексико за тези мирни преговори с гуайдистката опозиция", каза Мадуро за новите преговори, предшествани от разговори в Каракас; в Осло, Норвегия; и в Санто Доминго, Доминиканска република.


Президентът на Венецуела също така подчерта, че правителството му е водило широк процес на диалог с различните подразделения на венецуелската опозиция от септември 2019 г., въпреки че само секторът „гуайдисти" е решил да не участва в преговорите.


В този смисъл той твърди, че диалозите с другите сектори на опозицията имат „плодотворна траектория", което даде положителни резултати в поканите за парламентарни избори през декември 2020 г. и следващите „мегаизбори", които ще се проведат през ноември тази година.


Президентът Мадуро призна "Ние направихме набор от искания и твърдо ги поддържаме. Трите ключови момента, за да можем да напреднем в този диалогов процес, е, че всички санкции срещу венецуелската икономика и общество незабавно се отменят; признават се всички законни и конституционни власти на Венецуела; и екстремистката опозиция се отказва от насилие и конспирация", каза Мадуро.


"Вярвам, че в политическия диалог за мир с опозицията на гуайдистите вървим добре. Този сектор е именно който има достатъчно комуникация с Вашингтон, защото те се подчиняват на мандатите и проекти на правителството на елитите на САЩ", каза Мадуро.

Станете почитател на Класа