Пхенян ще планира превантивен удар в отговор на "самоунищожителните" учения на САЩ и Южна Корея

Пхенян ще планира превантивен удар в отговор на "самоунищожителните" учения на САЩ и Южна Корея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.08.2021
  • Share:

Ким Йо Чен, сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предупреди, че САЩ и Южна Корея могат да се изправят пред по-големи заплахи за сигурността, ако проведат военните учения, планирани за този месец.


Според Ким Йо Йонг "ученията са нежелано и саморазрушително действие, което заплашва севернокорейския народ и увеличава напрежението на Корейския полуостров. САЩ и Южна Корея ще се изправят пред по-сериозна заплаха за сигурността, като пренебрегнат многократните ни предупреждения да не продължават с опасните военни учения", каза сестрата на севернокорейския лидер.


Освен това тя обвини Южна Корея в "коварно отношение" за продължаване на ученията, малко след като двете страни се съгласиха да възстановят преките трансгранични комуникации, прекъснати преди повече от година, в опит да облекчат напрежението.


Ким Йо Чен каза, цитирана от южнокорейската агенция Йонхап, че „тези учения са най-яркият израз на враждебната политика на САЩ към Северна Корея" и обеща да засили допълнително "абсолютния възпиращ капацитет на страната си за справяне с военните заплахи на Вашингтон".


„Ще положим повече усилия, за да продължим да увеличаваме абсолютния възпиращ капацитет за справяне с нарастващите военни заплахи на САЩ, а именно възможностите на националната отбрана и мощен превантивен удар за бързо противодействие на всички военни действия срещу нас", каза тя.


Миналата седмица се оказа, че Сеул е взел временно решение за провеждане на военни учения със САЩ. Според правителствени източници, цитирани от Йонхап, „съвместните учения ще включват минимално ниво на войски, което ще бъде дори по-ниско от това през пролетта и не ще се провеждат тренировки на открито."


Северна Корея е против ученията между Южна Корея и САЩ, наричайки ги „враждебни". Преди това сестрата на севернокорейския лидер заяви, че възприема тези учения като „нежелана прелюдия, която сериозно подкопава волята на висшите лидери на Север и Юг, които желаят да видят стъпка към възстановяване на взаимното доверие".


В понеделник Йонхап съобщи, че двете страни планират да започнат предварителни военни учения във вторник въпреки предупрежденията от Пхенян. Предварителната фаза се съобщава, че ще продължи до петък, преди мащабните учения, планирани за периода 16-26 август. Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, цитирано от Ройтерс, че времето, мащабът и обучението на ученията все още не са финализирани.

Станете почитател на Класа