Русия започна серийно производство на новата ПВО-система С-500 "Прометей"

Русия започна серийно производство на новата ПВО-система С-500 "Прометей"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2021
  • Share:

С-500 няма аналози в света и предназначена за борба с всички налични и перспективни оръжия за космическа атака на потенциален враг в целия диапазон на височини и скорости

 

 

 

Предприятията на концерна за въздушно-космическа отбрана (ВКО) „Алмаз-Антей“ в момента са се заели със серийно производство на ракети за модерните зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-500 „Прометей“. Това съобщи пред ТАСС източник от военно-индустриалния комплекс, пише "Труд".

По думите на събеседника на агенцията, С-500 ще влезе на въоръжение в руските въоръжени сили през 2022 година.

Според друг събеседник на агенцията, в момента „държавните изпитания на системата за ПВО С-500 продължават на един от полигоните в южната част на Русия“. Очаква се те да бъдат завършени в края на 2021 г.

 

http://epicenter.bg/images/news/32017/thumbs/main_1490361928.jpg

На 20 юли Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че С-500 е извършил изпитателна бойна стрелба по високоскоростна балистична цел на полигона Капустин Яр. Беше отбелязано, че изпитанията са потвърдили посочените тактико-технически характеристики и висока надеждност на военната техника на руската ПВО.

На 28 юни на среща в Кремъл с възпитаници на военните университети руският президент Владимир Путин заяви, че скоро в Русия ще бъдат доставени на бойно дежурство нови уникални оръжейни системи.

 

 



Държавният глава отбеляза, че хиперзвуковите оръжия - комплексите „Авангард“ и „Кинжал“ - вече са на бойно дежурство. Според Путин „на път са други уникални оръжейни системи, сред които междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“, корабната хиперзвукова ракета „Циркон“, зенитните системи С-500 „Прометей“ и други комплекси“.

С-500 няма аналози в света. Той е предназначен за борба с всички налични и перспективни оръжия за космическа атака на потенциален враг в целия диапазон на височини и скорости. Обучението на специалисти за работа по него се провежда от 2017 г. С-500 ще замени системата за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“.

 

 

 

Станете почитател на Класа