Лавров: "Северен поток 2 ще бъде завършен през следващите няколко дни“

Лавров: "Северен поток 2 ще бъде завършен през следващите няколко дни“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.09.2021
  • Share:

„Годините на икономически санкции и политически усилия от Вашингтон не доведоха до нищо, а работата по газопровода Северен поток 2 вече наближава последния етап на завършване", каза външният министър на Русия Сергей Лавров.


Изказвайки се на среща в Санкт Петербург в понеделник, дипломатът ветеран обяви, че се извършва последна подготовка по подводната връзка, която ще свърже газовите находища на Сибир с потребителите в Западна Европа. „Той ще бъде завършен след няколко дни и ще започне работа", каза той.


Според него усилията на правителството на САЩ да потопи газопровода сега нямат шанс за успех, въпреки въвеждането на нови санкции през последните дни. „Все още има пълна фронтална атака, въпреки всичко, но всички знаят, че американците са осъзнали, че газопроводът ще бъде завършен."


Коментарите на Лавров дойдоха, когато руската държавна енергийна компания "Газпром" обяви, че последната тръба на втория поток "Северен поток 2" се заварява на място. „Следващата стъпка ще бъде свързването на участъка от газопровода до бреговете на Германия", заявиха от компанията зад проекта.


Миналия месец американският президент Джо Байдън подписа нов пакет санкции, насочени към компаниите, участващи в строителството. В писмо, изпратено до Конгреса, Белият дом заяви, че „някои руски проекти за газопроводи ще разширят влиянието на Русия в региона и ще отслабят Украйна и източния фланг на страните от НАТО и ЕС, като по този начин ще застрашат националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати. "


Новината дойде, когато германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Москва за среща с руския президент Владимир Путин. И двете страни продължават да подкрепят проекта, въпреки съпротивата на САЩ, а Байдън по-рано призна, че работата по газопровода е в напреднал етап. Малко след встъпването си в длъжност той каза, че „да продължа да налагам санкции сега, мисля, че е контрапродуктивно по отношение на нашите европейски отношения".


Месец преди това американски и германски представители постигнаха споразумение, което да позволи строителството да продължи в замяна на ангажиментите от Берлин да подкрепят санкциите срещу Москва, ако тя покаже „агресия" спрямо Украйна. Киев предупреди, че може да загуби милиарди долари такси за транзит на газ всяка година, ако Москва затвори крановете на изградената от СССР сухопътна мрежа от тръбопроводи след завършването на "Северен поток 2".

Станете почитател на Класа