Борбата на Франция срещу мафията на "Вори в законе"

Борбата на Франция срещу мафията на "Вори в законе"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.09.2021
  • Share:

На съветските "вори" - онази чудовищна мафия, хванала половината свят в желязна хватка в средата и края на 90-те, днес се гледа по-скоро като на колоритен спомен от миналото.

 

В един свят, в който престъпността се поддържа от наркокартели, азиатски престъпни фамилии, италианската Ндрангета, балкански бандити и какви ли не модерни групи, руската мафия е загубила своята осанка на безкомпромисна и мачкаща машина, която не се спира пред нищо.

 

Самата идея за "Вори в законе" - "Крадците в закона", татуирани по цялото тяло с мистични и криптирани символи, звучи днес екзотично и любопитно, но и не толкова опасно. Дори в самата Русия тези нашарени мафиоти вече са предимно част от миналото.

 

Това обаче съвсем не означава, че ворите са изчезнали съвсем, нито че те не оперират и не управляват своите престъпни империи.

 

Това беше напомнено това лято във Франция, където двегодишните усилия на Интерпол и Централното управление на френската жандармерия за борба с организираната престъпност (OCLDI) доведе до поредица от арести на "вори", идващи от постсъветското пространство.

 

Операцията срещу престъпното евразийско братство, известно като "Крадци в закона", и техните начинания в областта на трафика на наркотици, изнудването, поръчковите убийства, прането на пари и проституцията, се подготвя от април 2019 г. насам.

 

Става въпрос за мащабна мрежа от рускоезични престъпници, идващи от различни страни от бившия СССР, включително Армения, Грузия, Русия и Украйна. Подобно на други организации в мафиотски стил, ворите инвестират приходите си от престъпна дейност в законни фондове и бизнеси, като целта на това е едновременно разширяване на предимствата им в даден светъл сектор и същевременно с това изпиране на парите, се казва в изявление на Интерпол от края на август.

 

Така парите от наркотици и друга престъпна дейност на територията на Франция са били инвестирани от високопоставени членове на тези престъпни организации, известни като "Обшак", в акции, недвижимо имущество, компании на борсата и други подобни.

 

Интерпол създава отделен екип, известен като проекта "Милениум", който предоставя на правоохранителните органи по целия свят оперативните данни и подкрепата, необходими за борба с евразийската организирана престъпност.

 

През 2019 г. на среща в Залцбург, Австрия, френските OCLDI искат помощ от проекта "Милениум" за борба с ворите на територията на Франция. Две години по-късно в страната започват сериозни арести на хора от подземния свят.

 

Сътрудничеството между Интерпол и OCLDI води до поредица от едновременни операции в Лион, Нанси и Париж на 25 април тази година, по време на които правоохранителните органи арестуват 25 заподозрени, включително един от най-издирваните вори във Франция.

 

По време на втора операция това лято полицията предприе мерки срещу грузинските и арменските групировки на мрежата в североизточната част на Франция, като сред задържаните са и ръководителите на два престъпни клана.

 

В рамките и на двете общи операции са задържани сериозни суми пари, луксозни автомобили, както и нерегистрирани оръжия, големи запаси от цигари и алкохол без бандерол, както и голямо количество фалшиви парфюми.

 

Полицаите също така откриват и много документи, описващи организацията на "Обшак", техните мрежи и структури. След внимателно изследване разследващите стигат до извода, че мрежата на постсъветските престъпници е отговорна за поне 200 обира на територията на Франция. Въпросната мрежа пък се е ръководела от главен "вор", чието име не се споменава. Казва се само, че той е оперирал от свое седалище в Страсбург.

 

От Интерпол съобщават още, че са открити и много "артефакти" на ворите със специфични за тях и символи. На един от тях е било изографисано и посланието "За крадеца - Бог да те благослови".

 

Кои са "Вори в законе" - безпощадната руска мафия, която можеше да завладее света?

 

Корените на ворите в Русия идват още от царско време, когато различни обирджии, конекрадци и други подобни хора, живеещи извън закона, се обединяват от идеята за отхвърляне на официалната власт и живот според собствен "Кодекс на честта". Именно оттам идва и идеята за "Крадци в закона" - техният собствен закон.

 

"Вори в законе" обаче добиват реалната си форма по време на властта на Съветския съюз, когато КП на СССР започва да изпраща хора в затворническите лагери на ГУЛАГ. Именно там се установява и крепката връзка между КГБ и престъпниците, когато контролираните от властите криминални елементи успяват да надделеят над онези, които категорично отхвърлят властта.

 

Първите остават в историята, обединени от общото (откровено обидно) определение "суки"/"сучки" (ку*ви), докато вторите, останали верни на началната нихилистична доктрина, са именувани като "блядове" ("гадове").

 

Актьорът Виго Мортенсен играе вор във филма "Източни обещания" - едно от най-добрите представяния на руската мафия в Холивуд

 

 

В продължение на десетилетия двете групи са в състояние на война в затворническите лагери, без една от двете групи да може да вземе превес, докато накрая броят на суките не се увеличава значително спрямо този на блядовете и първите не надделяват.

 

КГБ използва суките и извън лагерите на ГУЛАГ, за да контролира престъпния свят в СССР. Затова и "Вори в законе" се разпространява из почти всички държави, които са били в рамките на СССР.

 

Когато обаче Съветският съюз се разпада, а желязната хватка на КГБ отслабва, ворите получават възможността да се разпрострат по целия свят.

 

В техните редици попадат много бивши войници от Афганистанската война, както и хора от службите, които искат да материализират познанията си и влиянието, което са имали по време на комунизма.

 

Това превръща руската мафия от средата и края на 90-те в невероятна глобална сила, способна да създава главоломни проблеми след себе си, търгувайки с всичко от хора до големи оръжия, собственост на съветската армия.

 

С годините обаче част от мафиотите "изчистват" бизнеса си, други са убити, а трети предпочитат да скрият татуировките, направили ворите толкова емблематични, като всичко това слага край на буйната експанзия.

 

Въпреки това влиянието на ворите остава и до днес на някои места, като те продължават престъпните си начинания.

 

От 2015 г. досега екипът на Интерпол по проект "Милениум" участва в 13 национални полицейски операции срещу евразийските организирани престъпни групи, главно във Франция, Италия, Португалия и Испания.

Станете почитател на Класа