В резултат на провала на САЩ в Афганистан US алиансите са потресени, печелят Русия и Китай

В резултат на провала на САЩ в Афганистан US алиансите са потресени, печелят Русия и Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.09.2021
  • Share:

Бивш високопоставен служител на ЦРУ и ръководител на афганистанския клон на Съвета за национална сигурност на САЩ счита, че провалът на Америка в Афганистан е разклатил нейната система от алианси. Това е поражение на световен ред, основан на либералните ценности. Последиците ще бъдат ужасни, пише авторът.

 

 Jiji (Япония): В резултат на провала на САЩ в Афганистан US алиансите са потресени, печелят Русия и Китай

 

 

Пол Милър, който е в администрацията на президента Буш-младши като ръководител на афгано-пакистанското направление в Съвета за национална сигурност на САЩ, а сега е професор в университета Джорджтаун, даде ексклузивно интервю за Jiji във връзка с 20-годишнината от терористичните атаки в Америка през 2001 г.

 

Според неговата сурова оценка провалът на мисията на САЩ в Афганистан „шокира и дестабилизира системата от американските военно-политически съюзи, които Америка е изградила по целия свят“.

 

В резултат на това Китай и Русия значително разшириха своето глобално влияние.

 

Милър подчерта също, че поражението в Афганистан е „поражение на световния ред, основан на либерални ценности“.

 

Той изрази загриженост, че сега авторитарните държави, включително Китай и Русия, ще засилят лидерството си в света. Инициативата „Един, пояс, един път“ създава огромна глобална икономическа зона, ръководена от Китай.

 

Поради факта, че понастоящем международната обстановка има явна тенденция към значително усложнение, професор Милър изрази открит песимизъм, че стабилността в света, подкрепена от системата на военно-политическите съюзи на САЩ, която Америка е изградила от Втората световна война, ще стане много по-уязвима.

 

Пол Милър получава докторска степен по политически науки от университета Джорджтаун. От 2001 до 2002 г. работи в Афганистан като разузнавач. След това е отговорен анализатор за Афганистан в Централното разузнавателно управление (ЦРУ), ръководител на афгано-пакистанското направление на Съвета за национална сигурност, старши изследовател в известния американски мозъчен тръст Rand Corporation. В момента е професор по политически науки в университета Джорджтаун (Университетът Джорджтаун е частна изследователска институция. Това е водещият университет в света в областта на политическите науки и дипломацията, бел.ред.).

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа