Европейският съд не допуска граждани да съдят Ватикана заради католически свещеници-педофили

Европейският съд не допуска граждани да съдят Ватикана заради католически свещеници-педофили
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.10.2021
  • Share:

Решението идва в момент, когато римо-католическата църква е изправена пред вълна обвинения за сексуално насилие, като все повече жертви на посегателства се борят за справедливост

 

 

 

Европейският съд по правата на човека отказа да разгледа жалба срещу действията на католически свещеници-педофили от 24 ищци от три европейски държави. Това се посочва в решението на съда, взето във вторник, предават CNN и Агенция "Фокус".

Жалбата до ЕСПЧ срещу Белгия е подадена от 24 граждани на Франция, Белгия и Холандия. Те посочват, че белгийските съдилища отказват да разгледат молбите им, като се позовават на липсата на юрисдикция над Ватикана. ЕСПЧ счита решението на белгийското правосъдие за правилно, като припомня, че според международното право Светият престол не подлежи на юрисдикция.

„Съдът счита, че отказът да се разгледат [исковете] в Белгия е в съответствие с разпоредбите на международното право относно съдебния имунитет на държавите“, които се прилагат и за Ватикана, гласи по-специално решението. В същото време се отбелязва, че статутът на Ватикана е „близък до този на държавата“. Съдът постанови, че правото на ищците на справедливо и публично разглеждане на делото в разумен срок от независим и безпристрастен съд (член 6, параграф 1 от Европейската конвенция за правата на човека) не е било нарушено.

При завеждането на колективен иск в Белгия ищците поискаха обезщетение от Ватикана, ръководството на белгийската католическа църква и редица католически асоциации. В същото време те се оплакват от недостатъчното внимание от Ватикана към проблема със сексуалните престъпления, които се случват в нейното лоно.

В решението си от вторник ЕСПЧ също така посочи на жалбоподателите техните неправилни процесуални действия - те не са предоставили необходимите факти и разяснения относно отделни случаи на насилие.

Решението на съда обаче не е окончателно и всяка страна може да поиска обжалване, известно като „преглед на Голямата камара“, в рамките на три месеца.

Решението във вторник идва в момент, когато римо-католическата църква е изправена пред вълна обвинения в сексуално насилие, като все повече жертви се борят за справедливост.

Миналата седмица в забележителен доклад беше установено, че католическото духовенство на Франция е малтретирало сексуално 216 000 непълнолетни през последните седем десетилетия и че Църквата е дала приоритет на защитата на институцията пред жертвите, които са били посъветвани да мълчат.

Броят на малтретираните непълнолетни се увеличава до приблизително 330 000, когато се включат жертвите на хора, които не са духовници, но имат други връзки с Църквата, като католически училища и младежки програми, според доклада. Изчислено е, че между 2900 и 3200 педофили са работили във Френската католическа църква между 1950 и 2020 г. от общо 115 000 свещеници и други духовници, се посочва в доклада.

Ден след публикуването му, папа Франциск нарече доклада „момент на срам“ и призова ръководителите на Църквата да гарантират, че „подобни трагедии“ никога повече няма да се повторят.

Франциск също увери преживелите педофилски посегателства, че ги споменава в молитвите си и каза: „Искам да изразя скръбта и болката си на жертвите за претърпените от тях травми, а също и моя срам, нашият срам, моят срам за твърде продължителната неспособност на Църквата да ги постави в центъра на вниманието си“.

 

 

Станете почитател на Класа