Защо баварските бирарии са по-добър вариант от Октоберфест

Защо баварските бирарии са по-добър вариант от Октоберфест
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.10.2021
  • Share:

Октоберфест не е за всеки. Фестивал, през който минават 6 милиона души, които изпиват 7 милиона литра бира, изяждат милион пилета и наденици и 60 телета на фона на разюздан фолклорен кич, изисква определена нагласа и светоусещане.

 

Дори и най-каленото по казани и селски събори балканско сърце не може да не трепне при гледката на хиляди пияни германци в кожени гащи и да не завиди на неограничените им възможности за прием на алкохолни единици.

 

А ако още от малки не си падате по опашките за тоалетна - историята помни такива легендарни струпвания на хора на зор, че се наложило полицията да регулира трафика - фолклорната естетика и комбинацията от бира с ракия, е още по-малко вероятно най-големият народен - и бирен - фестивал в света да ви хареса.

 

За капак тази година - втора поред, той беше анулиран заради пандемията, а и да не е, в Мюнхен по това време на годината дори и да има свободни места за отсядане, са двойно и тройно по-скъпи, а духът - и дъхът, на Октоберфест е навсякъде, щеш или не.

 

Бавария обаче предлага алтернатива в кажи-речи по-контролирана среда. По всяко време на годината, всеки ден, човек може да види есенцията на фестивала на естественото ѝ място. Да пие бира с купища месо и да усети баварската традиция, без да рискува да загуби детето или сватбената си халка из лудницата на огромните шатри на "Терезините ливади".

 

Ако Октоберфест датира от 1810 година, когато за пръв път е организирано народно тържество по повод сватбата на престолонаследника на Бавария, то някои пивоварни са два пъти по-стари.

 

Hofbräuhaus в Мюнхен нарича себе си най-известната бирария в света. Пивоварната е основана е през 1589 година и макар в днешни дни да е доста популярна сред туристите, пази и редица традиции като запазени маси за редовните клиенти.

 

Те имат дори собствени халби - еднолитрови, естествено - по баварски, в които се сервира само на тях. Мястото е точно това, което човек очаква да види - баварска музика, сервитьорки в традиционните носии Dirndls - да, онези, които свързваме с носене на много халби бира и плът над бюстието; тежка баварска храна и голяма глъчка, която кънти в огромните зали с дълги дървени 100 годишни маси.

 

През уикенда е лудница, но и в делнични дни човек може да усети доста автентичната атмосфера от стотици хора, пиещи бира и шнапс и ядящи джолан или шницел.

 

Ако човек не е бил в Бавария и има представа за германците, свързана основно с дисциплина и дистанцираност, ще остане доста учуден от задушевната атмосфера в бирариите. На традиционно големите дървени маси често се налага да сядат непознати, за да има място за всички, хората общуват усилено и на висок глас, от един момент нататък и пеят, и редуват наливна бира със шнапс. Пият в количества, които могат, меко казано, да ви учудят.

 

 

 

Вляво от входа на Hofbrauhaus е и "залата на славата" - шкафът, в който се пазят халбите на редовните клиенти, като има халби на по 100 години. Има и листа на чакащи за честта. Редовните клиенти са над 3000, но за място в шкафа с около 600 халби се чака дълго време.

 

Доста от редовните клиенти не плащат в кеш за бирата и използват специални жетони. Който купи 10 жетона има право на още един като бонус. По този начин се е плащало за питието в първите години на пивоварната.

 

В днешни дни звучи невероятно, но пивоварната е основана през 1589 от Дука на Бавария Вилхелм Пети, за да се пестят пари - кралството е внасяло пивото чак от Долна Саксония. И е било пред банкрут заради високите разходи.

 

През зимата на 1823 година бирата на Hofbraeuhaus пък спасява операта на Мюнхен, в която бушува пожар. Водата за гасенето му се оказва замръзнала и пивото идва на помощ.

 

Феновете на живата бира могат да идат във Weisses Bräuhaus, където всяка бира е поетично описана в менюто като "освежаваща като танц в летен бриз" или "отпускаща до огъня". Това е гарнирано със старовремска кухня, която на най-смелите предлага традиционни мюнхенски специалитети като сладко-кисел телешки бял дроб, свински дроб с лук или свински бъбреци с картофки, които вървят и с атмосфера отпреди 100 години.

 

Храната в бирариите не изненадва и като цяло е това, които може да се очаква - много месо - шницели, джолани, печено свинско, вурстове с картофи, шпецле или кисело зеле. Обикновено има и вегетариански ястия и риба, но въпреки това човек трябва да бъде внимателен. Нещо, което се казва например "Салата по мюнхенски със салам", може да се окаже купчина нарязан салам със сладък сос, противно на очакванията да получите зеленчуци.

 

Augustiner Braustuben е и доста бюджетен вариант, извън туристическата част на Мюнхен, а предлага класическото баварско изживяване - огромна шумна зала с медни котли и задушевната атмосфера на стотици хора над димящи чинии с печено свинско с шпецле, бретцели и наливна Augustiner Helles. Последната, по поръчка на големи компании, може да дойде направо с бурето и масата да се обслужва сама, вместо да чака сервитьора.

 

 

 

Традиционни бирарии със собствена бира, медни котли и дълги дървени маси са и Augustinerkeller, Paulaner Bräuhaus и Löwenbräukeller. Последната е и пряката връзка с Октоберфест, тъй като е първата, която построява хале за бира. То все още е сред най-популярните и от там кметът на Мюнхен дава началото на фестивала всяка година.

 

Който досега е бил отменян над 20 пъти - заради войни, хиперинфлация и дори заради епидемия от холера. Само сериозни пречки могат да лишат баварците от любимите им забавления.

Станете почитател на Класа