Нима Борис Джонсън иска да провали споразумението за напускане на ЕС?

Нима Борис Джонсън иска да провали споразумението за напускане на ЕС?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2021
  • Share:

Правителството на Джонсън иска да отмени Протокола за Северна Ирландия, част от Споразумението за оттегляне между ЕС и Великобритания. Каква е целта, пита Клаус-Дитер Франкенбергер от ФАЦ.

 

 

 

Непрекъснато възникват практически проблеми при прилагането на Протокола за Северна Ирландия, който е част Споразумението за Брекзит (и повелява митническият и граничен контрол да се провеждат не между двете части на Ирландия, а край бреговете на Англия – бел. ред). Проблемите можеха да се предвидят още тогава, но и днес все още подлежат на решаване, стига двете страни да демонстрират добра воля.

 

В момента Европейският съд работи по въпроса, но там държат на принципите - ето защо за правителството на Борис Джонсън този съд е като пословичен трън в петата. То навремето се съгласи, че тъкмо този съд ще решава спорните въпроси. Сега обаче дава на заден ход с увъртанията, че тогава намеренията са били съвсем искрени, днес обаче вече било ясно, че нещата не стават така.

 

Boris Johnson, Premierminister von Großbritannien

 

Това са глупости. Тогава Джонсън много искаше да подпише споразумението заедно с Протокола за Северна Ирландия, за да излезе на изборите с ореола на премиера, прокарал Брекзит. И тази тактика сработи: консерваторите спечелиха с голяма преднина изборите за Долната камара на британския парламент.

 

Така че се пита: какво всъщност иска Борис Джонсън в момента? Дали иска да успокои юнионистите, които смятат, че цяла Ирландия трябва да принадлежи към Великобритания? Или пък цели провала на Споразумението за оттегляне с ЕС заедно с Протокола за Северна Ирландия?

 

Което пък автоматично води и до провал на търговското споразумение с ЕС… Човек спокойно може да си представи, че Джонсън си е направил всички тези сметки. Ала независимо от това съвсем не е проява на добър стил да хвърляш в кошчето за отпадъци предложенията на ЕС, които дори още не са публикувани. Е, Борис Джонсън така и така не е прочут с добрия си стил. За последно го доказа в конфликта с "партньорската" страна Франция в Индийско-Тихоокеанския регион.

 

 

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа