Защо Русия усърдно избягва „челен сблъсък“ с Турция

Защо Русия усърдно избягва „челен сблъсък“ с Турция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.10.2021
  • Share:

Преди няколко дни в Сочи се състоя среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган. В резултат на разговора лидерите не направиха никакви значими изявления. Ердоган оцени разговора само като „полезен и всеобхватен“. В същото време контактите между Москва и Анкара по сирийския въпрос са пълни с противоречия и недомлъвки, отбелязват западни издания.

 

Защо Русия усърдно избягва „челен сблъсък“ с Турция

 

 

Според полското издание на Biznes Alert, след предишната среща на двамата президенти в руската столица през март миналата година отношенията между Турция и Русия са останали много напрегнати. Причините за това е сътрудничеството на Анкара с Киев във военната сфера, различното разбиране на кримския въпрос и накрая стратегическото предизвикателство, което Турция хвърля на Русия в Южен Кавказ. В навечерието на срещата между двамата президенти се изостри ситуация в Идлиб и Африн в Сирия.

 

Експертите прогнозират, че политиката на турските власти в Сирия ще се фокусира върху ограничаването на влиянието на Москва и Дамаск в Идлиб, което ще увеличи напрежението с Русия. В същото време Турция може да активизира глобалната си политика, за да балансира влиянието на Руската федерация в региона.

 

Според Biznes Alert настоящото състояние на отношенията между Кремъл и Анкара показва готовността на Русия да приеме до известна степен геополитическите стремежи на Турция, дори ако те противоречат на руските интереси. Руската федерация търси решение за ограничаване на турските амбиции, но избягва челен сблъсък, за да не предизвика обратния ефект — тоест връщане на Анкара към тясно сътрудничество с Вашингтон.

 

В този контекст също е важно за Руската федерация да развие връзки, които създават механизъм за икономическа взаимозависимост между държавите, засилвайки процеса на „отделяне“ на Турция от западните структури.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа