Япония обмисля превантивно нападение на севернокорейски бази

Япония обмисля превантивно нападение на севернокорейски бази
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.10.2021
  • Share:

Новият министър-председател на Япония Фумио Кишида, който встъпи в длъжност миналия понеделник, обяви, че не изключва възможността за провеждане на превантивни атаки срещу военни бази на Северна Корея, като мярката може да се разглежда като първа стъпка за промяна на стратегиите за отбрана, която трябва да засили потенциала на японската армия, каза Кишида пред японския вестник Yomiuri Shimbun.


Ръководителят на правителството посочи, че в днешно време технологиите за изграждане на хиперзвукови и балистични ракети напредват бързо, сред тях и севернокорейските, и за гарантиране на сигурността на японския народ е от решаващо значение да се въведат промени в сегашната стратегии за национална отбрана. Според Кишида, по този начин правителството може да бъде подготвено за всички възможни сценарии.


Япония даде приоритет на засилването на националната си отбрана, след като се отказа от плановете си за разполагане на американските противоракетни системи Aegis Ashore. Прилагането на стратегия за превантивна атака би било важен етап във военната политика на азиатската страна.


По-рано Токио планираше да добави две системи за противоракетна отбрана Aegis Ashore към наземните съоръжения на западното крайбрежие на страната, но проектът беше отменен поради техническите проблеми, високи разходи и възражения от местните жители.

Станете почитател на Класа