Китай разработва първия в света двуместен изтребител-бомбардировач от пето поколение

Китай разработва първия в света двуместен изтребител-бомбардировач от пето поколение
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.10.2021
  • Share:

Нови изтекли изображения потвърдиха съобщенията в китайските медии, че ВВС на Китайската народно-освободителна армия разработват двуместна версия на J-20, първия си стелт изтребител от пето поколение, известен още като „Могъщият дракон".


Прототипът на самолета вече преминава тестове, но все още не е извършил първия си полет, уточнява списанието The Military Watch, което публикува снимки на устройството.


Всички стелт изтребители в света днес са едноместни модели. Каква роля може да играе двуместен стелт изтребител в силно компютъризираното бойно поле на бъдещето?


Приет от китайските ВВС през 2017 г., няколко години след като американският му аналог F-22 Raptor влезе в експлоатация, първият стелт изтребител на азиатската страна е замислен, подобно на F-22, за да изпълнява мисии за превъзходство във въздуха.


При разработването на двуместната версия на самолета Пекин изглежда има амбициозни планове J-20 да изпълнява и мисии за наземна атака и електронни бойни действия, според китайската държавна телевизия CCTV.


Второто място в самолета ще бъде предназначено именно за оператора на управляемите снаряди въздух-земя и оборудването за радиоелектронна борба. Тази настройка ще позволи да бъде привлечен офицер от оръжейни системи, отговорен за провеждането на сложни електронни и наземни атаки, като пилотът същевременно маневрира със самолета и атакува вражеските самолети с ракети въздух-въздух.


По същия начин, двуместният самолет може да ускори обучението на пилоти на самолети от пето поколение, като позволи част от обучението на симулатора да бъде заменено с полетни сесии с инструктор.


През април 2021 г. South China Morning Post вече съобщи за разработването на двуместна версия на J-20. Авторите на публикацията отбелязват, че самолетът може да контролира рояк дронове и ще получи система за електронна война.

Станете почитател на Класа