Politico: Байдън отложи теста на хиперзвукова ракета, за да не изпрати грешен сигнал на Путин

Politico: Байдън отложи теста на хиперзвукова ракета, за да не изпрати грешен сигнал на Путин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.10.2021
  • Share:

Съобщава се, че президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на Пентагона да отложи теста на прототип на хиперзвукова ракета в навечерието на срещата на върха с руския му колега Владимир Путин, проведена през юни миналата година в Женева (Швейцария), за да не се увеличава напрежението с Москва, съобщава Politico.


Според изданието трима служители, включително служител на Министерството на отбраната и старши съветник на Конгреса, са разказали на медиите при условие за анонимност, че висш служител на Белия дом се е свързал с офиса на министъра на отбраната Лойд Остин, така че тестът е бил отложен.


„Администрацията на Байдън се съгласи да вземе такова решение, опасявайки се, че изстрелването може да се разглежда като провокативна стъпка, която би изпратила грешен сигнал до Москва и дори би могла да саботира срещата между лидерите", пише Politico.


Говорител на Белия дом отказа да коментира ситуацията, въпреки че спомена, че "докладът на Politico е неточен". Пентагонът също не се е произнесъл по въпроса.


Новината идва, след като на 20 октомври ВМС и армията на САЩ проведоха успешно три теста на нов компонент за хиперзвукова оръжейна система, която в момента се разработва.


Друг тест, проведен ден по-късно, обаче се провали, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с резултатите от теста.


Журналистът Луис Мартинес от мрежата ABC News, който отразява информацията на Пентагона, написа на 21 октомври в акаунта си в Twitter: „Ракета-носител с прикрепен хиперзвуков планиращ се корпус се провали днес по време на тест за изстрелване в Кодиак, Аляска".

Станете почитател на Класа