Динозавър изнесе лекция в ООН за изчезването на хората като вид

Динозавър изнесе лекция в ООН  за изчезването на хората като вид
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.10.2021
  • Share:

Динозавър, говорещ с гласа на любимия на феновете актьор Джак Блек, зае централно място на трибуната на Общото събрание на ООН, за да каже на политиците да спрат субсидирането на изкопаеми горива и да направят повече за справяне с изменението на климата.


Краткият клип беше пуснат от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) като център на нейната кампания за повишаване на обществената осведоменост „Не избирайте изчезването". Влечугото с размерите на полярна мечка беше показано как стряска среща на ООН с впечатляващия си външен вид и тежка лекция за това как умирането като вид е наистина лош резултат.


„Ние поне имахме астероид. Какво е вашето извинение? Представете си, ако бяхме харчили стотици милиарди годишно за субсидиране на гигантски метеори. Това правите вие в момента!" казва Дино, като се нахвърли върху правителствените субсидии за изкопаеми горива, които в придружаващ доклад на ООН се оценяват на около 423 милиарда долара годишно.


„Парите ще бъдат по-добре изразходвани за облекчаване на бедността и противодействие на изменението на климата. Не избирайте изчезването. Запазете вида си, преди да е станало твърде късно. Време е вие, хора, да спрете да се оправдавате и да започнете да правите промени!", завърши съобщението динозавърът, предизвиквайки бурни овации в публиката от бозайници.


Докато много хора казаха, че предупреждението звучи доста убедително, особено в английската версия, представена с гласа на любимия актьор Джак Блек, за някои хумористичният извод от видеото беше, че хората - гущери може да са „истински" и или вече управляват света, или планират превземането му.


Други го намериха за добро извинение за нападане на Китай, въз основа на настоящия принос на страната към емисиите на парникови газове.


Продуцентите на видеото определено не са имали претенция за научна точност с главния герой Франки Дино. „Искахме да измислим нещо малко по-различно, по-ангажиращо и с голямо послание, което е послание на надежда", обясни пред Асошиейтед прес ръководителят на комуникациите на ПРООН Анджали Кватра. „Има криза, трябва да действаме, но имаме решения. Ние знаем какво да правим и можем да го направим."


Сложността на въпроса за субсидиите за изкопаеми горива беше призната от ръководителя на ПРООН Ахим Щайнер. „Прекратяването на финансовата подкрепа за тях по начин, който е честен и справедлив, е критичен елемент от застъпения преход", призна той.

Станете почитател на Класа