Противникът създава ударна групировка до границите на Беларус

Противникът създава ударна групировка до границите на Беларус
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.10.2021
  • Share:

Перманентната „газова война“, прекъсването на отношенията с НАТО на фона на ескалиращия конфликт на интереси между САЩ и Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, в който и двата основни фактора канят Русия, не са стабилизиращи фактори.

 

Противникът създава ударна групировка до границите на Беларус

 

 

От осъзнаването на високата вероятност от развитие на военно-политическата обстановка в изключително неблагоприятна за Москва и Минск посока става ясно, че Русия освен двама верни съюзници, които назова в миналото руският император Александър III, има още един — Беларус. В западна посока.

 

Прави впечатление, че западните анализатори, които сега активно пропагандират тезата за възможността от въоръжен конфликт между Русия и САЩ, в своите прогнози посочват именно границата на Република Беларус с Полша и балтийските страни като плацдарм за възникването на този конфликт.

 

А предпоставките според тях са активната милитаризация на региона, наличието на силови установки в близост до държавната граница на Република Беларус и възможни въоръжени инциденти поради вероятни провокации, причинени от „миграционната атака“.

 

Междувременно американски анализатори от Института Катон (Вашингтон) прокарват своите тези за възможна война с Русия, полските им съюзници от НАТО предоставят богат материал за това, активно милитаризирайки беларуско-полската граница.

 

В Подляско, Люблинско и Мазовско войводства в момента се провежда учението на войските за териториална отбрана „Щит-2021“, което ще продължи до 31 декември 2021 г.

 

Предвижда се отработване на сериозни въпроси — провеждане на разузнаване на граничната зона, укрепване на охраната и отбраната на границата и противодействие на диверсионно-разузнавателни групи на противника.

 

Едновременно с това учение, тихомълком, в източната част на страната се прехвърлят формированията на 12-та механизирана (Шчецин) и 11-та бронетанкова кавалерийска (Жаган) дивизия – „за изпълнение на учебно-бойни задачи“.

 

В района на полското село Вейки (на 6 км от границата с Беларус в посока Бобровники — Волковиск) се изгражда полеви лагер за 12-та механизирана дивизия, предназначен за настаняване на 3,5 хиляди войници (т.е. механизирана бригада с опорни и подсилващи части). На територията на лагера вече са разположени над 150 жилищни палатки, щабове, полеви кухни, електрогенератори и паркинги за военна техника. Очаква се монтиране на жилищни контейнери.

10-та танкова бригада от 11-та бронирана кавалерийска дивизия скоро ще бъде дислоцирана в района на Бяла Подляска. Днес там вече е дислоциран танков батальон от 700 военнослужещи и 58 танка Леопард-2А4.

 

Тоест, криейки се зад паравана от „миграционна психоза“, полското военно ръководство за две седмици увеличи присъствието на своите военнослужещи близо до беларуската граница от 3 на 7,5 хиляди войници, а в бъдеще планира да ги увеличи до 10 хиляди. И цялата тази групировка е подкрепена от танковете «Леопард» и друга военна техника.

 

Що за мигранти са тези, срещу които е необходимо да се използват танкове?

 

Ако отхвърлим информационния шум и безпристрастно оценим ситуацията, става очевидно, че на границата с Беларус на полска територия вече е създадено консолидирано военно формирование, което по своя мащаб и способности е съпоставимо с дивизия.

 

Дислокацията е следната: формированията на 16-та дивизия (Елблонг) действат в посока Гродно, 12-та дивизия във Волковиск и 11-та дивизия в Брест. И във втория ешелон — 18-та механизирана дивизия.

 

Остава само американските приятели на Полша или нейните другари от НАТО да прехвърлят войските си от Западна и Централна Европа, за да запълнят образувалата се ниша – да създадат т. нар. втори стратегически ешелон и …настъпателната ударна групировка е готова!

 

А прехвърляненто на войски може да се прикрие по традиционния начин — под маската на учения. В този контекст е интересно, че в момента в Европа се провеждат две учения едновременно (от 18 до 28 октомври) – на Обединените въоръжени сили на НАТО „Rugged Jupiter-2021“ и на тактическите ядрени сили на НАТО „Sustainable Noon -2021″.

 

Дори тематиката на ученията е почти еднаква. В обобщена форма — използването на ядрено оръжие (познайте срещу кого?) в Европейския театър на военните действия при предоставяне на военна помощ на държавата от алианса.

Няма как да не си припомним неприятния инцидент (на 8 октомври), когато говорителят на полската гранична служба обвини беларуските граничари в използване на оръжие (фейк). Тогава Варшава побърза да напомни на ръководството на НАТО за член пети от Устава на Алианса.

 

С други думи, вече се правят опити за провокиране на въоръжен конфликт чрез използването на Беларус като повод.

 

Затова, имайки предвид случващото се, прогнозата за развитието на ситуацията и изработвайки набор от необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети в интерес на осигуряването на регионалната сигурност, Москва и Минск систематично укрепват западния форпост на съюзната държава — групировката на войските в Беларус.

 

Русия застана до Беларус пред лицето на заплахата.

 

И няма да отстъпи!

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа