Лавров: „Ескалацията на конфликта в Източна Украйна е очевидна"

Лавров: „Ескалацията на конфликта в Източна Украйна е очевидна"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.11.2021
  • Share:

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в понеделник, че влошаването на ситуацията в Източна Украйна е „очевидно" и осъди опитите на Киев да въвлече Русия във военни действия.


„Ескалацията е очевидна, има опити да се създаде провокативна ситуация, да се провокира реакция от милициите и да се въвлече Русия в силови действия", каза Лавров пред канал „Россия 24".


В този контекст руският външен министър говори за „мистериозната история" на използването за първи път на ударния дрон „Байрактар" турско производство в Донбас. „Командващият въоръжените сили на Украйна заявява, че това оръжие е използвано, но министърът на отбраната твърди, че нищо от това не се е случило", каза Лавров. Той добави „украинските власти сега спорят кое е по-изгодно за тях: да покажат, че са атакували в грубо, пряко нарушение на Минските споразумения или да кажат, че въпреки това спазват Минските споразумения и предлагат да се срещнем във формата на Нормандската четворка".


Ръководителят на руската дипломация каза, че сега се чуват призиви за участие на Русия в срещата и се припомня, че президентът на страната Владимир Путин е обещал да организира срещи от този формат поне на министерско ниво. Лавров подчерта, че Русия не избягва срещите, но припомни, че Путин е подчертал, че преди всичко е необходимо да се спазват договореностите, постигнати в Париж през 2019 г.


„Властите в Киев трябваше да направят всичко, което беше договорено там. Те не си мръднаха пръста да изпълнят формулата на Щайнмайер, да определят специален статут на Донбас, да формализират този статут за постоянно в украинското законодателство и да решат проблемите на сигурността", повтори той.


Коментирайки новината за използването на Байрактар, германското външно министерство заяви, че всички страни в конфликта използват дронове, като добави, че споразуменията от Минск позволяват само на ОССЕ да прави това. „В този момент ние незабавно призоваваме всички страни за деескалация", каза говорителят на министерството Андреа Сасе. В същото време френското външно министерство изрази загриженост относно използването на дрона от украинските военни.


Междувременно постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензия нарече използването на безпилотния самолет „опасна игра на украинците". „Играта с дронове може да доведе до последствия, които украинската страна дори не може да си представи", подчерта той.


Докато напрежението ескалира в Източна Украйна, Лора Купър, заместник-министърът на отбраната на САЩ за Русия, Украйна и Евразия, каза в четвъртък, че всички съюзници на САЩ трябва да премахнат ограниченията си за продажба на смъртоносни оръжия от отбранителен характер на Украйна.


Купър каза, че Вашингтон е доставил на Украйна и Грузия ракетните комплекси Javelin. „Това е пример за смъртоносната отбранителна способност, която предоставихме и все още има редица съюзници, които го използват като ограничение по някакъв начин, като ограничение по отношение на техните програми за подпомагане на сигурността, но някои го използват като r стриктност по отношение на продажбите им Вярвам, че Украйна трябва да може да придобие необходимите способности, за да се защити", заяви той.


През септември говорителят на руския президент Дмитрий Песков предупреди, че американската военна помощ за Украйна може да влоши конфликта в Донбас. „Смятаме, че потенциално това може да бъде мотив за непредвидими действия на Киев по отношение на опитите за насилствено разрешаване на вътрешния украински конфликт на югоизток, това е много опасно", каза Песков.

Станете почитател на Класа