Путин: „Можем да погледнем през бинокъла или през мерника на отбранителните системи“

Путин: „Можем да погледнем през бинокъла или през мерника на отбранителните системи“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.11.2021
  • Share:

Руският президент Владимир Путин коментира по време на военна среща неотдавнашната поява във водите на Черно море на кораби на ВМС на САЩ. „Тук и сега, както знаете, американски кораб влезе в Черно море. Можем бързо го погледнем през бинокъла или през мерника на съответните защитни системи", каза той.


Президентът подчерта „Страната трябва да продължи да усъвършенства своята система за аерокосмическа отбрана, която е пряко свързана с развитието във водещите страни на модерни средства за атака с високоскоростни характеристики. Това се налага и от общата военно-политическа обстановка, включваща нарастващата интензивност на полетите на НАТО в близост до Русия и появата на кораби на алианса с управляеми ракети в Балтийско и Черно море", добави той.


В понеделник сутринта Шести флот на САЩ обяви, че неговият флагман "USS Mount Whitney е започнал транзита си на север към Черно море, за да участва в съвместни операции със силите на НАТО."


В изявлението се уточнява, че на борда на кораба се намират офицери от военноморските сили за атака и поддръжка на алианса (СТРИКФОРНАТО), основното военноморско командване, което действа и като връзка на НАТО с военноморските сили на САЩ


Миналата събота руското министерство на отбраната съобщи, че американският разрушител USS Porter, оборудван с управляеми ракети, е навлязъл в Черно море под наблюдението на руските военноморски сили.


През юни и юли Шести флот и Украйна проведоха учения Sea Breeze-2021 на НАТО и неговите съюзници в Черно море, близо до руските териториални води. В маневрите, най-мащабните през последните 20 години, са участвали общо 32 кораба, 40 самолета и хеликоптера, както и 5000 войници от 24 държави.

Станете почитател на Класа