Байдън спечели само краткосрочно затишие с големия закон за инфраструктурата

Байдън спечели само краткосрочно затишие с големия закон за инфраструктурата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Стотици поканени, фанфари и знамена навсякъде в градините на Белия дом: Джо Байдън постави вчера подписа си под огромния инфраструктурен план, рядък момент на затишие за един непопулярен президент.

 

„Ето моето послание към американците: Америка отново ще върви напред и животът ви ще се промени към по-добро“, заяви президентът, видимо развеселен.

 

Пред него конгресмени, членове на правителството му и синдикалисти мръзнеха, въпреки слънцето в късния ноемврийски следобед, което не им попречи да аплодират и приветстват различните оратори.

 

Джо Байдън, изправен пред лоши икономически новини и катастрофални проучвания на общественото мнение, искаше тази церемония да покаже визията му за Америка, способна на консенсус, земя на „възможности“.

 

Законът, приет трудно преди десетина дни от Камарата на представителите, отделя 1200 милиарда долара за обновяване или изграждане на мостове, пътища, зарядни станции за електромобили, водопроводи. Освен това той трябва да даде възможност за развитие на обществен транспорт и високоскоростен интернет.

 

Всичко това според Джо Байдън ще постави Америка в позиция да „спечели съревнованието“ с Китай – същата вечер (по вашингтонско време) президентът на САЩ и китайският му колега Си Цзинпин проведоха виртуална среща.

 

Текстът, с който се одобрява инфраструктурният проект, получи гласове и на републиканската опозиция, за голямо огорчение на Доналд Тръмп – милиардерът също искаше да лансира голям инфраструктурен проект, който така и не видя бял свят.

 

Експрезидентът порица 13-те републикански конгресмени от Камарата на представителите, гласували в подкрепа на текста.


Една от последователките му, Марджъри Тейлър Грийн, дори ги нарече „предатели“ и публикува телефонните номера на офисите им.

 

Всъщност малко опозиционни лидери присъстваха вчера на тревните площи на Белия дом, въпреки стремежа на Джо Байдън да изтъкне факта, че този закон е получил подкрепата на избрани представители на двете партии, в страна, където партийните разделения са нагорещени до бяло.

 

Роб Портман, републикански сенатор от Охайо, взе думата, но той няма защо да се опасява от ответни действия на поддръжниците на Тръмп: той няма да участва в изборите за конгресмени „в средата на мандата“, през 2022 г., които се очаква да бъдат доста сложни за Джо Байдън и Демократическата партия.

 

Проучвания на общественото мнение

Макар че проектите на Байдън са популярни сред американците, рейтингът му на доверие не спира да спада след хаотичното изтегляне от Афганистан през лятото. Последното проучване на общественото мнение на „Вашингтон пост“ и на Ей Би Си, публикувано в неделя, показва равнище на доверие от 41 на сто към американския президент. Само 39 на сто от американците одобряват икономическата му политика, а 70 на сто смятат, че икономическата ситуация в САЩ е лоша.

 

Първата световна икономическа сила ново отбелязва растеж, но е свидетел и на нарастване на инфлацията и на проблемите с доставките, докато Белият дом не е сложил край на пандемията, както обещаваше. Което утежнява ежедневния живот на тази средна класа, на която Джо Байдън продължава да обещава по-добри дни.

 

Скокът на цените затруднява и друг голям проект на американския президент, по-малко консенсусен от плана за инфраструктура: 1750 милиарда долара за социални разходи и помощ за енергийния преход. Той трябва да бъде разгледан тази седмица от Камарата на представителите, след което да бъдат гласуван и от Сената.

 

Там е невъзможно да се разчита на подкрепата на републиканците, някои от които бият тревога за опасност от „социализъм“, най-плашещата възможност в американските политически представи.

 

Ще трябва да бъдат убедени най-центристките сенатори демократи, особено Джо Манчин (Западна Вирджиния) и Кирстен Синема от Аризона. И двамата присъстваха на церемонията вчера.

 

Втората от тях, много дискретна на публични места, предизвика изненада, вземайки думата, а Джо Байдън изрази уважение към нея в собствената си реч. Подписването на закона за инфраструктурата вчера е не толкова финал, колкото началото на голяма пиар офанзива за Белия дом.

 

Тази седмица Байдън ще отиде за „следгаранционно обслужване“ на този текст, както и да пропагандира онзи, с който тепърва иска да се похвали, в щата Ню Хемпшър (днес) и в големия индустриален център Детройт (утре).

 

 

 

 

Станете почитател на Класа