Вежливите оръдия на Шойгу

Вежливите оръдия на Шойгу
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Двама руски дипломати едновременно предупредиха НАТО, че не си струва да тестват руснаците за здравина с действията си в Черно море. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков говори директно за рисковете от сблъсък.

 

Готови ли са членовете на НАТО да чуят вежливите оръдия на Шойгу?

 

Вежливите оръдия на Шойгу. Не изпитвайте на здравина руснаците!

 

 

Рисковете от сблъсък в Черно море се увеличават, предупреди руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Дипломатът е убеден, че това е поредният опит да се изпита на здравина руската страна.

 

«Това, което се случва в Черноморския регион, предизвиква голяма загриженост сред руските дипломати.

 

Рябков директно описва ситуацията такава, каквато е.

 

«Това е безкрайна поредица от провокации, извършени от Съединените щати, техните съюзници от НАТО и някои от клиентите на тези държави в региона», заяви дипломатът, предупреждавайки, че Северноатлантическият алианс в този случай «играе с огъня».

 

Сергей Лавров беше категоричен спрямо НАТО:

 

«Нашата отбрана е надеждна. Ние виждаме техните планове. А Русия е готова да отвърне в случай на провокация».

 

«Напразно харчене на енергия»

 

Не много преди критиките на Рябков друг виден руски дипломат изказа съзвучни с него мисли за «турнето» на корабите и самолетите на Северноатлантическия алианс край границите на Русия в Черно море.

 

На официалната фейсбук страница на руското посолство в САЩ беше публикувана реплика на ръководителя на дипломатическата мисия Анатолий Антонов. Той също обърна внимание на курса към «изостряне на ситуацията, а не намаляване на напрежението».

 

Посланикът на практика анулира всички усилия на НАТО в Черно море за тестване на силата на руската армия и флот: «Това е загуба на време и усилия».

 

Ще чуят ли оръдията на Шойгу?

 

При това положение не може да не се припомни вече превърналата се в крилата фраза, изпусната от директора на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на МВнР Владимир Ермаков (и леко модифицирана от руския народ), че онези, които „не искат да чуят Лавров, ще трябва да чуят «оръдията» на Сергей Шойгу.

 

И Шойгу направи предупреждение. А НАТО ще трябва да се вслуша. В ефира на телевизионния канал „Русия 1“ руският министър на отбраната на Русия каза още, че присъствието на американски кораби в Черно море е тест за отбранителната способност на южните граници на Русия. Властите и руската армия са наясно с това и не изпускат от погледа си чужденците.

 

Шойгу обърна внимание на факта, че щом чужд кораб навлезе в Черно море, той веднага се оказва под строгия надзор и ескорт на руската армия.

 

«Ние наблюдаваме, придружаваме и разбираме, че всяка провокация е възможна по всяко време, във всеки един момент», каза Шойгу, като даде за пример неотдавнашния инцидент с британски кораб.

 

Руският президент Владимир Путин, неслучайно припомняме, също направи тънък намек към американските военни.

 

«И сега, знаете, американски кораб навлезе в Черно море: можем да го гледаме с бинокъл или през прицела на съответните отбранителни системи», изрази мнението си държавният глава на Русия по време на неотдавнашното си съвещание.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа