Русия подготви «шах и мат» за американците

Русия подготви «шах и мат» за американците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Американците изпаднаха в ярост, Русия отново застана на пътя им. Те могат да загубят голяма сделка заради руския изтребител от пето поколение Су-75 Checkmate. Руснаците първо им минаха пътя със своите зенитно-ракетни комплекси «Триумф», заплашват с «Прометей», а сега и със самолетите си.

 

Вашингтон в ярост. Русия подготви "шах и мат" за американците

 

 

Според военния експерт Паоло Маури Русия специално е дала предпочитание на международното авиошоу Dubai Airshow 2021, за да представи разработката на изтребителя от пето поколение Су-75 Checkmate. Специалистът е убеден, че Абу Даби е първият клиент на военната машина.

 

Checkmate до голяма степен повтаря Су-57, руският стелт изтребител от пето поколение. Но основното му предимство е цената. Този изтребител е много различен по цена от своите западни конкуренти. С товар от 7400 кг и максимална скорост на полета от 1,8 Маха, цената на Checkmate варира от 25 милиона до 30 милиона долара. Су-57 Checkmate е предназначен за износ, но от Министерството на отбраната не изключват самолетът да влезе в редиците на ВКС и да замени изтребителя МиГ-29.

 

 

 

 

В Русия се планира производството на 300 бойни машини Су-75 Checkmate. Предвижда се и производството на тези изтребители в безпилотен вариант. Основните конкуренти на руския лек тактически изтребител от пето поколение Су-75 Checkmate на международния пазар са американските F-35, шведските изтребители Gripen и френските самолети Rafale.

 

В Съединените щати нервно изчисляват загубите, които могат да понесат заради руския изтребител от пето поколение. Имат право да се тревожат, ако нещата на световния оръжейен пазар продължат да вървят така. Наскоро САЩ отмениха голяма сделка, която трябваше да се сключи с ОАЕ, за доставка на изтребителите F-35. Договорът беше оценен на 10,4 милиарда долара. Но арабите дадоха предпочитание на руската машина и сделката за доставката на 50 американски изтребителя пропадна.

 

Руският изтребител е построен по технология с малка видимост, разполага с голям набор от оръжия, но е по-евтин от чуждестранните си колеги. А името му: «Checkmate» подчертава трагичността на появата му на международния пазар за Съединените щати, както и означава в превод от английски — «Шах и мат».

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа