Русия договори примирие между Армения и Азербайджан

Русия договори примирие между Армения и Азербайджан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Арменското министерство на отбраната съобщи снощи, че новото примирие е влязло в сила в 18.30 ч. местно време и ситуацията по източната граница на страната относително се е стабилизирала, което

бе потвърдено и от Баку

 

 

 

Армения и Азербайджан са постигнали примирие с посредничеството на Русия, което слага край на въоръжените сблъсъци по общата им граница, избухнали вчера, при които има убити и ранени от двете страни, предават АФП и БНР.

Арменското министерство на отбраната съобщи снощи, че новото примирие е влязло в сила в 18.30 ч. местно време и ситуацията по източната граница на страната относително се е стабилизирала, което бе потвърдено и от Баку.

По-рано през деня руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с арменския премиер Никол Пашинян, а руският министър на отбраната Сергей Шойгу с колегите си от Азербайджан и Армения, посочва агенция Интерфакс.

Военните в Ереван казаха днес, че при стълкновенията е бил убит един техен войник, а 13 са били пленени, както и че няма връзка с 24 военнослужещи и съдбата им е неизвестна. Изгубен е контролът върху две бойни позиции. В съобщение в Туитър арменското министерство на отбраната твърди още, че загубите на Азербайджан били до 70 убити и ранени и десетина военни машини.

„Седем военнослужещи са убити, а други 10 ранени при сблъсъците във вторник, провокирани от Армения“, съобщи от своя страна министерството на отбраната на Азербайджан. И също посочи, че ситуацията на границата се е стабилизирала.

Напрежението между двете страни създаде опасения от подновяване на конфликта година след края на 6-седмичната им война за спорния Нагорни Карабах. В нея загинаха 6500 души.

Боевете бяха спрени след примирие, също постигнато с посредничеството на Русия, в резултат на което Армения отстъпи части от Нагорни Карабах, които контролираше в продължение на десетилетия.

 

 

 

Станете почитател на Класа