Байдън ще размрази многомилиардната сделка за F-35 от ерата на Тръмп

Байдън ще размрази многомилиардната сделка за F-35 от ерата на Тръмп
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Вашингтон е готов да продължи с продажбата на Обединените арабски емирства на военен самолет за няколко милиарда долара, сделка, подписана от бившия президент Доналд Тръмп, но замразена за преглед, включително поради опасения относно ролята на ОАЕ в Йемен.


„Администрацията на Джо Байдън остава напълно ангажирана със сделката за 23 милиарда долара за F-35 с ОАЕ", каза заместник-помощник-държавният секретар по регионалната сигурност, Мира Резник, пред Асошиейтед прес, заявявайки, че продажбата ще бъде „промяна на играта" за емирците.


„F-35 вече е в този регион, независимо дали израелците управляват F-35, независимо дали е американски F-35. Бихме искали ОАЕ да могат да управляват F-35 така, че да могат да бъдат наши партньори по сигурността и да възпират заплахи, включително от Иран", каза Резник, който помага да се наблюдават международните трансфери на оръжие.


Служителят отбеляза, че екипът на Байдън все още работи с колеги от Емирствата, за да изработи разяснения по различните уверения, които бяха отправени до предишната администрация, въпреки че не уточни какво би означавало това за продажбата.


След като встъпи в длъжност през януари, Байдън нареди серия от прегледи на редица политики от ерата на Тръмп, включително трансфера на F-35 в ОАЕ, отчасти заради опасенията за участието им във водената от Саудитска Арабия интервенция в Йемен. Съвместната бомбардировка опустоши цивилната инфраструктура в цялата страна и уби десетки хиляди невоюващи, което хуманитарните организации осъдиха като безразборни удари.


Докато продажбата на военен самолет беше договорена около времето, когато Израел и ОАЕ сключиха споразумение за помирение, известно като Споразумението от Авраам, официални лица в двете страни, както и в САЩ, отрекоха трансферът на оръжия да играе някаква роля в сделката. Въпреки това бившият държавен секретар Майк Помпео оттогава твърди, че „продажбата е неразделна част от споразумението за нормализиране".


През октомври 2020 г. израелското правителство заяви, че няма да се опитва да спре продажбата на F-35, която изглежда почти разрешена, а анонимни служители на Байдън казаха пред Ройтерс по, че е вероятно тя да мине, но Държавният департамент все още „преглежда подробностите".

Станете почитател на Класа