Илон Мъск: „Двигателят Raptor 2 ще има 5,4 тона тяга при излитане“

Илон Мъск: „Двигателят Raptor 2 ще има 5,4 тона тяга при излитане“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Основателят на компанията SpaceX Илон Мъск съобщи чрез Twitter, че двигателят Raptor 2, който ще се използва в ракетата Starship S20, е в състояние да генерира около 5,4 тона тяга при излитане.


В същото време той призна „Въпреки че двигателят има значителни подобрения във всяко отношение спрямо предишния модел, все още е необходимо цялостно преразглеждане на неговия дизайн, за да се гарантира, че той наистина отговаря на крайната си цел за междупланетно пътуване".


SpaceX наскоро проведоха успешно първия статичен огневи тест на прототипа на своя космически кораб Starship S20, със запалени всички двигатели Raptor 2, поставяйки Мъск една крачка по-близо до изпълнението на мечтата му да завърши изграждането на самодостатъчен град на Марс към 2050 г.


Тези иновативни двигатели, които използват „металокс" като гориво (комбинация от уплътнен течен метан и течен кислород), се оценява, че позволяват на компанията да превозва товари от над 100 тона в космоса, дори до Луната и Марс и сто души на борда на техния мощен космически кораб Starship.

Станете почитател на Класа