В Перу откриха най-старата кирпичена конструкция в Америка

В Перу откриха най-старата кирпичена конструкция в Америка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.11.2021
  • Share:

Екип от археолози откри кирпичена сграда в долината Чао, на 70 километра от перуанския град Трухильо, датираща от 5100-5500 г. пр.н.е., което я прави най-старата кирпичена сграда в Америка.


„Това, което открихме, е началото на строителната технология от кирпич", потвърди археологът Сесилия Маурисио, един от авторите на изследването, публикувано в PNAS.


" Откриването на монументалната сграда документира неизвестната досега технологична еволюция на предиспанските кирпичени тухли в Андите, като изобретяването на този тип архитектура може да бъде датирано преди 5100 г. пр.н.е.", се казва в изследването.


Маурисио посочи в интервю за Андската агенция, публикувано в понеделник, че откритието предшества Карал, най-старата цивилизация в Перу. „Това е почти хиляда години преди Карал, неговите сгради са по-малки, защото и по това време е имало по-малко хора", каза той.


Според него, това откритие помага за опазването на обекта и запазването на археологическите останки, които са наследство на нацията. Археолозите ще продължат да работят в тази област, за да търсят повече отговори.

Станете почитател на Класа