Испанско разследване на предполагаемо шпиониране на Асандж от ЦРУ в посолството на Еквадор

Испанско разследване на предполагаемо шпиониране на Асандж от ЦРУ в посолството на Еквадор
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.11.2021
  • Share:

Министерството на правосъдието на Съединените щати не е отговорило на многократни молби от испанските власти за помощ при много конкретно разследване: това на испанска охранителна компания, която е била използвана от ЦРУ за шпиониране на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.


„Те изобщо не са отговорили на нищо", потвърди Сантяго Педрас, съдия, разследващ случая, в ексклузивно интервю за Yahoo News.


От юни 2020 г. разследващите съдии на Испания са изпратили три искания за сътрудничество, търсейки информация за принадлежността на IP адреси, които са имали достъп до файлове, записващи дейността на Асандж, докато той се е укривал в посолството на Еквадор в Лондон, съобщава медията, която е успяла да види копия на тези искания.


Вместо да отговорят на това, както е предвидено в договора за взаимна правна помощ между двете страни, служители от Министерството на правосъдието на САЩ се ограничиха до искане за повече информация относно основата на това искане.


Ключов момент в разследването е да се определи дали агентите на американското разузнаване са накарали Undercover Global (UC Global), испанска компания, отговаряща за сигурността в посолството на Еквадор между 2015 и 2018 г., да наруши испанските закони за шпионаж и корупция чрез инсталиране на микрофони и скрити камери вътре в дипломатическата мисия, за да заснемат срещите на активиста с адвокати, лекари, журналисти и други посетители.


„Искаме да знаем какво е направено с този материал", каза Педрас, отбелязвайки, че потенциалната роля на ЦРУ е основната хипотеза, която се опитват да разследват.


През юли испанската съдебна полиция потвърди наличието на индикации за предполагаем шпионаж срещу Асанж. До този извод се стигна в резултат на анализа на две USB памети с имейли, чатове и документация за UC Global, предадени през 2020 г. на испански съд от защитен свидетел по делото.


Асандж беше в посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 г. до 11 април 2019 г. Този последен ден, веднага след като правителството на Еквадор отне убежището му, той беше арестуван и преместен в затвор с висока степен на сигурност в Лондон.


През януари британски съдия отхвърли екстрадицията му в Съединените щати, където той е обвинен в шпионаж и хакерство заради публикуването от 2010 г. на стотици хиляди страници секретни военни документи и дипломатически телеграми за дейността на Вашингтон във войните в Ирак и Афганистан.


Вашингтон обжалва съдебното решение и съдебният процес за екстрадиция се възобнови миналия месец.

Станете почитател на Класа