Байдън се оттегля от забраната за нефтени сондажи

Байдън се оттегля от забраната за нефтени сондажи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.11.2021
  • Share:

Президентът на САЩ Джо Байдън очевидно ще позволи нов лизинг на федерални земи за проучване за нефт и природен газ, макар и с нови ограничения и по-високи такси за производителите, вместо да изпълни обещанието от кампанията си за спиране на сондажите.


Министерството на вътрешните работи на САЩ издаде дългоочакван доклад за правителствените програми за лизинг на минерали в петък, като препоръчва новите продажби да бъдат ограничени до райони, където вече съществува инфраструктура за нефт и газ. Въпреки че планът би предотвратил отварянето на нови граници за сондаж, като например Атлантическия бряг, той позволява на петролните компании нови перспективи за проучване в близост до установени находища на места като Мексиканския залив.


Другите препоръки включват изискване за увеличаване на плащанията на роялти от петролните компании, както и по-високи плащания по облигации, заделени за покриване на бъдещи разходи за почистване на района.


„Нашата нация е изправена пред дълбока климатична криза, която засяга всеки американец", каза в изявление министърът на вътрешните работи Деб Халанд. „Вътрешният министерство има задължението да управлява отговорно нашите обществени земи и води – осигурявайки справедлива възвръщаемост на данъкоплатците и смекчавайки влошаващите се въздействия върху климата – като същевременно оставаме непоколебими в преследването на екологична справедливост".


Министерството на вътрешните работи се опита да заглуши критиките срещу мащабната си продажба на лизинг в Мексиканския залив, като заяви, че е принудено да премине към предварително планирания търг поради съдебно разпореждане. Заместникът на Хааланд, Томи Бодро, нарече продажбата на 80 милиона акра „част от наследената система, която сме тук, за да реформираме". А Хааланд каза в петък, че администрацията ще даде приоритет на отдаването под наем в райони с „известен ресурсен потенциал" и ще избегне допускането на нови сондажи, които „конфликтират с отдих, местообитания на дивата природа, опазване и исторически и културни ресурси".


Байдън вече беше надигнал гнева на екологичните активисти по-рано този месец, когато администрацията му извърши рекордна продажба на офшорни лизингови места само дни след като президентът говори на срещата на върха COP26 в Шотландия, наричайки изменението на климата „екзистенциална заплаха за човешкото съществуване" и настоявайки за „Преобразуващо действие". Байдън проведе кампания за обещания за прекратявне на новите сондажи във федерални земи и нареди пауза при новите договори за наем малко след като встъпи в длъжност през януари. Но президентът се сблъска с критики през последните месеци заради покачващите се цени на бензина, което го накара да обяви освобождаване на 50 милиона барела петрол от правителствения стратегически петролен резерв.


Центърът за биологично разнообразие нарече доклада на вътрешните работи и изоставянето на предизборното обещание на Байдън „жалко и разочароващо". „Днешният доклад е пълен провал на лидерството в областта на климата, от което нашият свят отчаяно се нуждае", каза Каси Сийгъл, директор на Института по климатично право в центъра.

Станете почитател на Класа