Путин разкри стъпки за разрешаване на арменско-азербайджанския конфликт

Путин разкри стъпки за разрешаване на арменско-азербайджанския конфликт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.11.2021
  • Share:

Премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев бяха гости на Путин в южния руски курортен град Сочи в петък. Преди тристранните преговори Путин проведе отделни разговори насаме с Алиев, а по-късно и с Пашинян.


„Разговорите се оказаха много конструктивни", каза руският президент след срещата при закрити врати с двамата лидери, разкривайки, че съперниците са успели да намерят общ език по множество въпроси, включително установяването на правилна граница между Армения и Азербайджан.


„Постигнахме съгласие по редица въпроси, които считам за ключови. Първият от тях е създаването на механизми (съгласихме се да направим това до края на тази година) за демаркация и разграничаване на границата между двете страни. Дано това се случи възможно най-скоро. Няма пречки за създаването на тези механизми", каза Путин.


" Страните също постигнаха значителен напредък по хуманитарните въпроси", каза Путин, без да предоставя допълнителни подробности. „Развитието на икономическите връзки и отблокирането на транспортните коридори, включително железопътни и шосейни в региона, също бяха много детайлно обсъдени".


Тристранните преговори идват малко след смъртоносни гранични схватки между арменските и азербайджанските военни, които се случиха по-рано същия месец. Сблъсъците доведоха до смърт на войници и загуба на военна техника и от двете страни, което породи опасения, че ситуацията може да се превърне в нова пълноценна война.


Азербайджан и Армения остават заключени в конфликт през цялата си съвременна независима история. Основният източник на съперничество между двете нации е Нагорни Карабах – регион в източната част на Азербайджан, населен предимно с етнически арменци и граничещ с Армения.


Исторически спорният регион се отцепи от Азербайджан след кървава война след разпадането на Съветския съюз, като многократно се превръща в сцена на въоръжена ескалация между двете нации. Последният голям такъв се случи в региона миналата година, което доведе до възстановяване на контрола на Азербайджан над огромни части от спорната територия.


Боевете завършиха с неспокойно примирие, с посредничеството на Москва, като руски миротворци бяха разположени да осигурят спазване на споразумението. Резултатът беше широко възприет от арменците като унизително поражение, което предизвика масови протести срещу правителството на Пашинян

Станете почитател на Класа