Big Pharma разкриват плановете си за щама Omicron

Big Pharma разкриват плановете си за щама Omicron
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.11.2021
  • Share:

Редица от най-големите фармацевтични фирми в света обявиха стратегии за справяне с новоидентифицирания вариант на Covid-19, наречен Omicron, включително планове за промяна на съществуващите ваксини и разработване на нови бустери.


След като Световната здравна организация (СЗО) определи Omicron за последния „вариант за безпокойство" след спешна среща в петък, предупреждавайки, че силно мутиралият щам може да бъде по-заразителен от тези, наблюдавани преди, Big Pharma бързо преминаха в PR-режим, като се втурнаха да очертаят как ще се борят с новия вариант.


Pfizer - който е произвел една от най-често използваните имунизации срещу Covid в света заедно с германския си партньор BioNTech - каза за Fox Business, че "остава бдителен и постоянно следи нови варианти, които биха могли потенциално да избягат от защитата на неговата ваксина".


„В случай, че се появи вариант за бягство от ваксина, Pfizer и BioNTech очакват да могат да разработят и произведат специално изработена ваксина срещу този вариант за приблизително 100 дни, предмет на одобрение от регулаторите", добавя компанията, въпреки че не каза дали досега са провеждани някакви специфични изследвания на Omicron.


BioNTech, в отделно изявление, отбеляза, че „Omicron се различава значително от наблюдаваните по-рано варианти, тъй като има допълнителни мутации, разположени в шиповия протеин", механизмът, чрез който коронавирусът получава достъп до клетките гостоприемници и причинява инфекция. Компанията също така заяви „така нареченият вариант за бягство може да изисква корекция на нашата ваксина, ако вариантът се разпространи в световен мащаб".


Moderna и Johnson & Johnson, двама други големи разработчици на ваксини срещу Covid, пусваха подобни съобщения в петък, като последната компания заяви, че вече тества бустер ваксина за здрави възрастни, която съдържа два пъти по-голяма доза ваксина от тази, която е одобрена в момента. Moderna каза още, че „сега изучава два кандидата за бустер, специално проектирани да предотвратят мутации като тези, които са се появили във варианта на Omicron".


J&J, чиято еднодозова ваксина се различава от останалите на пазара, също каза за Fox, че тества имунизационната си ефикасност на Janssen срещу Omicron и „следи отблизо мутациите в шиповия протеин на вируса".


„Много е важно да се проучи новият вариант", призна Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции (RFIF), който финансира разработването на ваксината Sputnik V, в интервю за RT в петък. Ако се окаже, че щамът е устойчив на настоящите ваксини, той изрази увереност, че „руските учени биха могли наистина бързо да адаптират Sputnik V към новия вариант".


След среща с китайски изследователи за обсъждане на възможността за комбинирани имунизации, Дмитриев призова и за по-задълбочено международно сътрудничество за създаване на диверсифицирано портфолио от ваксини за борба с по-опасните щамове.


Определянето на Omicron от СЗО, известен още като вариант B.1.1.529, предизвика почти глобална паника в петък, включително ограничения за пътуване в страни от няколко континента и разтоварване на фондовите пазари по целия свят. Въпреки тревогата обаче, все още малко се знае за новия щам - нито дали е по-преносим или смъртоносен в сравнение с други варианти - и СЗО заяви, че може да отнеме няколко седмици изследвания, за да започне да отговаря на тези въпроси.

Станете почитател на Класа