SpaceX стартира програма за извличане на СО2 от атмосферата и превръщането му в ракетно гориво

SpaceX стартира програма за извличане на СО2 от атмосферата и превръщането му в ракетно гориво
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.12.2021
  • Share:

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск обяви на 13 декември, че неговата аерокосмическа компания има за цел да извлече въглероден диоксид от атмосферата и да го превърне в ракетно гориво.


"SpaceX стартира програма за премахване на CO2 от атмосферата и превръщането му в ракетно гориво. Моля, присъединете се към нас, ако проявявате интерес. Новата технология ще бъде важна и за Марс", заяви бизнесменът през официалния си акаунт в Twitter.


Трябва да се помни, че Мъск не изоставя идеята за колонизиране на Червената планета и има за цел да изгради там самодостатъчен град с един милион жители до 2050 г. Тези хора ще пристигнат на Марс в космически кораб Starship, междупланетно превозно средство за многократна употреба, което също SpaceX разработва.


Междувременно Световната метеорологична организация предупреди през октомври тази година, че концентрациите на парникови газове са достигнали нов рекорд миналата година и са се увеличили с по-бързи темпове от средното годишно за последното десетилетие. Агенцията на ООН, отбеляза, че тези тенденции се наблюдават въпреки временното намаляване на емисиите поради пандемията covid-19.


„Концентрацията на въглероден диоксид (CO2), най-важният парников газ, достигна 413,2 части на милион през 2020 г. и 149% от прединдустриалното ниво", се казва в доклада. От друга страна, организацията също така посочи, че капацитетът на земните и океанските екосистеми да действат като „поглътители" за CO2 може да стане по-малко ефективен в бъдеще поради тяхната чувствителност към изменението на климата.

Станете почитател на Класа