Русия предупреждава за замразени древни вируси

Русия предупреждава за замразени древни вируси
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.12.2021
  • Share:

От Джони Тикъл
Топенето на вечната замръзналост поради глобалното затопляне може не само да доведе до отделяне на метан и потенциално опустошение на инфраструктурата на Арктика, но също така може да доведе до събуждане на стари вируси и бактерии, предупреди Русия.


Пред телевизионния канал "Звезда", старши дипломатът Николай Корчунов разкри, че Русия е предложила проект за биологична безопасност на Арктическия съвет, междуправителствен форум, съставен от осем държави, които имат суверенитет върху земята в Арктическия кръг.


Корчунов, който служи като посланик в Министерството на външните работи, председателства Комитета на висшите служители в Арктическия съвет.


„Има риск от събуждане на стари вируси и бактерии", каза Корчунов. „Поради това Русия е инициирала проект за биологична безопасност в рамките на Арктическия съвет. Проектът ще има задачата да раззработи целия набор от рискове и опасности, свързани с деградацията на вечната замръзналост и евентуалните бъдещи инфекциозни болести."


Корчунов не е първият, който посочва този потенциално опустошителен страничен ефект от изменението на климата. По-рано тази година руският учен Сергей Давидов предупреди, че топенето на вечната замръзналост може да изведе части от древни екосистеми на повърхността, включително вируси. Давидов предупреди, че голяма част от територията на Русия е вечно замръзнала земя, която не се е топила от милиони години, и древни вируси, някои от които биха могли да бъдат изключително опасни, могат да бъдат размразени.


През последните години руският президент Владимир Путин стана много по-откровен относно изменението на климата и многократно предупреждаваше за опасностите от глобалното затопляне върху екосистемите и околната среда на страната, включително от топенето на вечната замръзналост. Говорейки в дискусионния клуб „Валдай" през 2020 г., Путин отбеляза, че 65% от територията на страната е изградена на вечна замръзналост и всяка екологична промяна ще има огромни последици за инфраструктурата на Русия и може да има огромен ефект върху нейната икономика.


„Това засяга тръбопроводните системи, жилищните квартали, построени върху вечната замръзналост и така нататък. Ако 25% от близките до повърхността слоеве на вечна замръзналост, което е около три или четири метра, се стопят до 2100 г., ще усетим ефекта много силно", обясни Путин.

Станете почитател на Класа