Норвегия забранява алкохола, за да се справи с Омикрон

Норвегия забранява алкохола, за да се справи с Омикрон
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.12.2021
  • Share:

Норвегия забрани продажбата на алкохол в барове и ресторанти в опит да ограничи разпространението на варианта на Covid-19 Омикрон, който продължава да тласка инфекциите в страната към рязко покачване.


Новите правила за Covid-19 забраняват продажбата на алкохол в барове, ресторанти и други места със сервиране от днес, като норвежците също са призовани да работят от вкъщи, ако е възможно.


„Процентът на заразяване в Норвегия нараства рязко и придобихме нови знания за варианта Омикрон и колко бързо може да се разпространи. Намираме се в сериозна ситуация и са необходими по-строги мерки за поддържане на контрол над пандемията", заяви премиерът Йонас Гар Стор.


Той каза „Без съмнение новият вариант променя правилата и новите правила ще се чувстват като блокиране за мнозина, за техния живот и препитание".


Предишните правила на Норвегия - въведени само дни преди последните мерки, обявени в понеделник - позволяваха да се сервира алкохол в барове и ресторанти до полунощ, макар и само на маси и само ако мястото има достатъчно социално дистанцирани места, за да побере клиентите.


Случаите на Covid-19 в Норвегия претърпяха рязко покачване от октомври - регистрирайки най-високия си дневен брой от началото на пандемията. Миналата седмица Норвегия регистрира 21 457 потвърдени случая и 33 смъртни случая.


Други страни имат различен отговор на възхода на варианта Омикрон. В петък премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн намекна, че облекчените ограничения за Covid-19 могат да позволят сбирки на до 25 души.

Станете почитател на Класа