Bloomberg изброява икономическите рискове за 2022 г

Bloomberg изброява икономическите рискове за 2022 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.12.2021
  • Share:

Повечето анализатори очакват трайно възстановяване на световната икономика през 2022 г., но според Bloomberg има редица фактори, които биха могли да попречат на това очакване. Според неговите експерти, „въпреки оптимистичните прогнози, светът може да бъде отново изненадан, тъй като годините на covid-19 са пълни с прогнози, които не се сбъднаха".


Ако вариантът Омикрон се окаже по-заразителен и смъртоносен от предишните, световната икономика ще се спъне по пътя към възстановяване. Евентуално връщане към тежки блокирания може да доведе до забавяне на икономическия растеж през 2022 г. от базовата прогноза от 4,7% на 4,2%. При този сценарий търсенето ще бъде по-слабо и проблемите с предлагането и логистиката ще продължат.


Bloomberg настоява, че трябва да се има предвид заплахата от твърда инфлация, която може да бъде стимулирана от бързото нарастване на заплатите в САЩ. Появата на нови вълни на коронавирус и изостряне на геополитическото напрежение може да повиши цените на газа и петрола, което, от своя страна би предизвикало ръст в цените на повечето стоки. И ако Федералният резерв на САЩ вземе решение да повиши лихвените проценти, пазарите на развиващите се страни могат да се сблъскат с допълнителни икономически проблеми от изтеглянето на капитал.


Освен това експертите на вестника изтъкнаха, че комбинация от последиците от коронавируса и неблагоприятните метеорологични условия повиши световните цени на храните до рекордни нива, тенденция, която ще продължи и през 2022 г. Гладът е исторически двигател на социални вълнения, припомня Bloomberg . Последната криза с цените на храните през 2011 г. доведе до вълна от народни протести в Близкия изток. Много страни в региона продължават да са изложени на проблема с недостига на храна.


През 2020 и 2021 г. правителствата похарчиха значителна сума пари за подкрепа на гражданите и секторите на икономиката, засегнати от пандемията на коронавирус. Много държави планират да „затегнат коланите" през следващата година. Спадът на публичните разходи през 2022 г. ще възлезе на 2,5% от световния БВП, което е приблизително пет пъти по-високо от мерките за строги икономии, въведени след финансовата криза от 2008 г., която впоследствие забави растежа на световната икономика.


Според Bloomberg всяка ескалация между Китай и Тайван през 2022 г., от блокадата до пряката инвазия, може да има последици за други световни сили, главно САЩ. В този случай ще бъдат наложени икономически санкции, които ще замразят връзките между най-големите компании в света, освен че ще ускорят, наред с други неща, срива в производството на полупроводници в Тайван.

 

Bloomberg подчертава, че солидарността между лидерите, подкрепящи европейския проект, е помогнала на ЕС да преживее кризата с COVID-19. Въпреки това, ако евроскептиците дойдат на власт във Франция и Италия през 2022 г., блокът може да се изправи пред нова криза в еврозоната.

Станете почитател на Класа