Евродепутат: Путин иска да унищожи "Мемориал", за да не напомня за престъпленията на Сталин

Евродепутат: Путин иска да унищожи "Мемориал", за да не напомня за престъпленията на Сталин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.12.2021
  • Share:

Само един оратор оправда репресиите срещу правозащитната организация - Максимилиан Кра от „Алтернатива за Германия“ и крайно дясната група "Идентичност и демокрация"

ЕС трябва да възроди на своя територия руското правозащитно общество „Мемориал“, което президентът Владимир Путин иска да закрие. Този призив отправи евродепутатът от Литва Андрюс Кубилюс (ЕНП) на дебат в Европейския парламент в Страсбург, предаде БНР.

 

В родния град на Сталин поискаха връщане на паметника му - Информационна  агенция ПИК

Главната прокуратура на Русия поиска ликвидирането на „Мемориал“, като обвини центъра в подкрепа на екстремизма и тероризма, а организацията от няколко години е обявена за чуждестранен агент. Дружеството бе създадено от правозащитника акад. Андрей Сахаров с цел разкриване на престъпленията на режима на Сталин, а по-късно и за целия период на съществуването на СССР.

"Путин иска да унищожи "Мемориал", защото иска да заличи паметта за престъпленията на Сталин. За Путин Сталин е пример, който да следва, а не някой, който да бъде критикуван. Логиката на Путин е много проста - няма нужда нито да се регистрират, нито да се разследват престъпленията на Сталин, нито пък тези на Путин," изтъкна Кубилюс.

Евродепутатът предложи да се създаде длъжността "специален пратеник за човешките права в Русия", който да се нарече "пратеник за „Мемориал“. Той ще отговаря за събирането, анализирането и публикуването на данни за нарушения на човешките права в страната.

Само един оратор оправда репресиите срещу „Мемориал“ - Максимилиан Кра от „Алтернатива за Германия“ и крайно дясната група „Идентичност и демокрация“. Преди година група депутати от неговата партия посетиха Русия и бяха приети от външния министър Сергей Лавров.

 

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа