Расекретиха документи за убийството на Кенеди

Расекретиха документи за убийството на Кенеди
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.12.2021
  • Share:

Администрацията на Байдън пусна още секретни документи за убийството на тогавашния президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, въпреки че те включват редакции, а хиляди документи все още се укриват изцяло.


Последната колекция от файлове за Кенеди се състои от повече от 1400 документа и може да бъде прочетена на уебсайта на Националния архив, но хиляди други все още се задържат. Издадените документи включват редакции, подобно на случаите, когато бившият президент Доналд Тръмп пусна около 3000 файла през 2017 г. Пускането на документите беше наредено от Конгреса през 1992 г.


Кенеди бе убит на 22 ноември 1963 г., докато пътува с кортеж в Далас, Тексас. Лий Харви Осуалд бързо беше арестуван за престъплението, като властите твърдяха, че е застрелял президента от прозорец на шестия етаж в близката сграда.


Осуалд бе застрелян и убит два дни след убийството, от Джак Руби, който впоследствие бе осъден на смърт, но почина, докато е в затвора. Длъжностните лица продължиха да твърдят, че Осуалд е действал сам.


Теории на конспирацията се развихриха през годините след смъртта на Кенеди, като може би най-известната е от режисьора Оливър Стоун, носител на Оскар, през 1991 г., във филма „JFK". Той последва този филм с документален филм тази година, който по подобен начин поставя под въпрос Комисията Уорън и нейното изобразяване на убийството. Популярните теории за убийството хвърлят вината върху ЦРУ или други, работещи в правителството на САЩ.


Пускането на досиетата на Кенеди беше критикувано от теоретиците, тъй като редакциите и задържането на информация вероятно означават, че правителството няма да публикува публично „димящ пистолет", за да потвърди някоя теория за смъртта на президента.


Изследователите на Кенеди изразиха разочарование от изявленията, а адвокатът и активист Лари Шнапф дори обяви тази седмица, че ще съди Байдън с намерението да пусне документите в тяхната цялост.


Пускането на последната партида вече беше отложено през октомври. Президентът Джо Байдън заяви, че освобождаването по-късно от планираното е било необходимо за „защита срещу установими вреди за военната отбрана, разузнавателните операции, правоприлагането или провеждането на външни отношения, които са с такава тежест, че надделяват над обществения интерес за незабавно разкриване."

 

Планирано е останалите файлове на Кенеди да бъдат пуснати на 15 декември 2022 г. след преглед на сигурността, което вероятно означава още редакции. Според Националния архив около 90% от записите са публикувани досега.

Станете почитател на Класа