Въоръжени мъже обграждат щаба на правителството на Триполи

Въоръжени мъже обграждат щаба на правителството на Триполи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.12.2021
  • Share:

Тежко въоръжени мъже обградиха офисите на либийското правителство в Триполи, като милицията заплаши да отмени предстоящите президентски избори, които ООН смята за ключови за мира в разделената африканска страна.


Снимки и видеозаписи от Триполи в ранните часове на четвъртък показват въоръжени мъже и бойни превозни средства пред офисите на премиера на временното правителство на националното единство (GNU) на Либия Абдул Хамид Дбейбех. Има и съобщения за екстремисти пред офиса на ръководителя на президентския съвет Мохамед ал Менфи.


Това се случи, след като Дбейбех освободи Абдел Басет Марван като командир на военния окръг Триполи.


Според италианския всекидневник La Repubblica, други двама лидери на милицията - Абдел Гани ал Кикли от Гнейва и Мустафа Ибрахим Гадур от Наваси - отидоха в двореца на ал Менфи, за да протестират срещу решението.


Друга милиция, Бригадата Ал-Самуд, обяви, че всички държавни институции в Триполи са затворени и няма да има президентски избори, съобщи Ал-Арабия. Лидерът на Ал-Самуд Салах, Бади беше санкциониран от САЩ и ООН за противопоставяне на подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие (ПНС).


Гласуването, насрочено за 24 декември, вече беше обзето от противоречия. Съобщава се, че Дбейбех е обещал да не се кандидатира за президент, за да стане премиер, и не е подал оставка от поста преди изборите, както се изисква от правилата.


Генерал Халифа Хафтар, който командва съперническата Либийска национална армия в Тобрук, е обвинен, че е гражданин на САЩ и следователно не отговаря на условията – което той отрече. Избирателната комисия също се опита да дисквалифицира Саиф ал Ислам Кадафи миналия месец, но по-късно отмени решението.


Бащата на Саиф, Муамар Кадафи ръководеше Либия повече от 40 години, преди да бъде свален и убит по време на въстание през 2011 г., подкрепено от силите на НАТО. Това потопи Либия в гражданска война, която продължава оттогава до сега. Пратеникът на ООН за Либия Ян Кубиш предупреди през септември, че непровеждането на изборите ще възобнови конфликта, но после подаде оставка без обяснение, оставайки на поста, докато не бъде назначен негов заместник.

Станете почитател на Класа