Русия и Китай се споразумяха да създадат независима финансова структура

Русия и Китай се споразумяха да създадат независима финансова структура
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.12.2021
  • Share:

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин се договориха да създадат независима финансова структура, която не може да бъде повлияна от други държави, каза пред репортери съветникът на руския президент Юрий Ушаков.


„Специално внимание бе обърнато на необходимостта от засилване на усилията за формиране на независима финансова инфраструктура, която да обслужва търговските операции между Русия и Китай. Имам предвид, структура, която не може да бъде повлияна от трети страни", каза Ушаков, цитиран от РИА Новости.


Путин и Си се застъпиха за увеличаване на участието на националните валути в двустранната търговия и за "разширяване на сътрудничеството, за да се гарантира достъп на инвеститори от Русия и Китай до пазарите на ценни книжа на двете страни", обясни съветникът на президента.


В сряда лидерите на Русия и Китай проведоха виртуална среща, която се проведе в момент, в който двете нации са изправени пред различни предизвикателства в областта на външната политика.


За Русия тези предизвикателства са свързани с дейността на НАТО на територията на съседните й страни и с напрежението около Украйна, докато Китай е изправен срещу съюзи в Индо-Тихоокеанския регион и дейността около Тайван: островът, който Пекин смята за част от своята територия и с който САЩ поддържат близки отношения.


В началото на виртуалната среща Путин заяви, че "отношенията между Москва и Пекин са истински пример за междудържавно сътрудничество в 21-ви век". „Създаден е нов модел на сътрудничество между нашите страни, базиран, между другото, на основи като ненамеса във вътрешните работи и зачитане на взаимните интереси, решимостта съвместната граница да се превърне в пояс на мира с вечен и добър съсед".


Си от своя страна заяви, че руският му колега „силно подкрепя усилията на Китай да защитава ключови национални интереси и категорично се противопоставя на опитите за създаване на клин между двете страни, и той високо цени тези действия".

Станете почитател на Класа