Грушко: Ако Западът не се съобрази с исканията ни, ще се сблъска с военно-техническата алтернатива

Грушко: Ако Западът не се съобрази с исканията ни, ще се сблъска с военно-техническата алтернатива
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.12.2021
  • Share:

Русия е последователна в идеите си за бъдещето на Европа в сферата на сигурността, изтъква заместник-министърът на външните работи на РФ

Русия последователно ще се стреми към реализирането на идеите си за бъдещето на Европа в сферата на сигурността. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, предаде БНР.

В интервю за известния прокремълски журналист Владимир Соловьов Александър Грушко посочи, че и занапред руската страна ще формулира ясно и публично вижданията си за архитектурата за сигурност на Стария континент.

Той коментира и отказа на западните държави да се съобразят с исканията на Русия:

„Трябва да знаят, че имат две възможности - или да възприемат сериозно това, което предложихме, или да си имат работа с военно-техническата алтернатива“.

Основните искания на Русия са да бъде отменено решението на НАТО за приемане на Украйна и Грузия, прието на срещата на върха в Букурещ през 2008г. Както и да бъде прекратено военното сътрудничество между Алианса и бившите съветски републики.

Исканията са формулирани в публикуваните в петък от руското външнополитическо ведомство два проектодоговора за гаранции за сигурност - двустранен между Русия и Съединените щати и многостранен между Русия и натовските държави.

 

 

Станете почитател на Класа