ПИГкасо - най-скъпият художник - животно в историята

ПИГкасо -  най-скъпият художник - животно в историята
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.12.2021
  • Share:

Пигкасо, художничка свиня, спасена през 2016 г. от кланица в Южна Африка малко преди да бъде заклана, стана най-търсеният художник - животно в историята, след като продаде абстрактната си работа, озаглавена „Диви и свободни" на немски колекционер за рекордните 27 000 долара. Това надмина рекорда, поставен през 2005 г. от шимпанзето на име Конго, което продаде серия от три картини за 19 000 долара


Изборът от цветове на произведението, нарисувани върху платно с размери 1,6 х 2,6 метра, е вдъхновен от сините нюанси на океанските пейзажи на Южноафриканския Западен Кейп. Поради размерите му, които го правят най-голямото произведение на изкуството, създавано някога от животно художник, завършването му е отнело няколко седмици.


Джоан Лефсън, собственичка на свинята, разказва, че е открила способностите на Пигкасо малко след като я е спасила. Свинята е взела няколко четки, оставени в кочината и е показала признаци, че иска да направи първите си мазки,. Жената продължила да я тренира с помощта на техника, наречена обучение с щракване, обикновено използвана при кучета, докато тя почнала да рисува сама.


Талантът на Пигкасо е признат в световен мащаб с продадени картини на купувачи в Германия, САЩ, Бразилия, Сингапур и Обединеното кралство, наред с други страни. Пигкасо е участвала в изложби в Южна Африка, а изкуството й дори е показвано на големи събития, организирани от известни марки.

Станете почитател на Класа